09 Δεκεμβρίου 2013

Στη Βουλή ο νέος ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ φόρος ακινήτων: Κερδισμένοι και χαμένοι για το 2014

Αφού ξεπεράστηκε ο «σκόπελος» του προϋπολογισμού και αφού κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις για τη μορφή του νέου φόρου, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Ο νέος φόρος ακινήτων είναι… δύο φόροι, ο κύριος και ο συμπληρωματικός:

α) Ο κύριος φόρος στα κτίρια κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. Στα οικόπεδα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ στα αγροτεμάχια ο βασικός φόρος ξεκινά από το 1 ευρώ/στρέμμα (και 2 ευρώ/στρέμμα για τα καλλιεργούμενα), με ειδική προσαύξηση για τα αρδευόμενα στα 2,2 ευρώ/στρέμμα. Η μεσοσταθμική μείωση του φόρου για μια κατοικία κατά 16%.

β) Ο συμπληρωματικός φόρος, είναι ο νέος Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) από τον οποίο εξαιρούνται τα αγροτεμάχια, με ατομικό αφορολόγητο 300.000 ευρώ, πρώτο συντελεστή 0,1% και ανώτατο συντελεστή 1%, για σύνολο περιουσίας 1.000.000 ευρώ και άνω (σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες).

Με τον ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται για πρώτη φορά φόρος και στις εκτός σχεδίου εκτάσεις, όπως είναι τα αγροτεμάχια, τα χωράφια, οι δασικές εκτάσεις κ.λπ. Ο βασικός φόρος θα είναι 1 ευρώ ανά στρέμμα και θα αυξομειώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε έκτασης, όπως είναι η χρήση της και η περιοχή στην οποία βρίσκεται. Από τον φόρο απαλλάσσονται όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά κτίσματα, όπως είναι οι στάνες, οι αγροτικές αποθήκες, τα μαντριά κ.λπ.

Από τον νέο φόρο ακινήτων απαλλάσσονται από 50% έως και 100% οι οικονομικά αδύναμοι.

Τα κριτήρια για τις απαλλαγές είναι:

α) η ακίνητη περιουσία του ιδιοκτήτη να μην ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τα 150.000 ευρώ.

β) το δηλωθέν ετήσιο εισόδημα να κινείται στα όρια της φτώχειας, κάτω από 9.000 ή 10.000 ευρώ για τον άγαμο. Το όριο εισοδήματος μπορεί να προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Επίσης, ακίνητα που είναι δεσμευμένα από το δημόσιο απαλλάσσονται από το φόρο, ενώ οι επιχειρήσεις θα φορολογούνται για τα ακίνητα που έχουν όπως σήμερα αλλά με έκπτωση 50% στο φόρο.

star.gr