27 Δεκεμβρίου 2013

Όλοι, ακόμα και οι Άγγλοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο: Ισχυρότερη της Γερμανίας η Βρετανία το 2030

Η Βρετανία θα έχει αναδειχθεί σε πρώτη οικονομική δύναμη της Ευρώπης έως το 2030, σύμφωνα με τις προβλέψεις ερευνητικού κέντρου που εκτιμά ότι θα υποχωρήσει η δύναμη της Γερμανίας και της Γαλλίας. Ωστόσο, σε παγκόσμιο επίπεδο...
η Ινδία και η Βραζιλία θα είναι οι πιο ισχυρές δυνάμεις αναφέρει η έρευνα.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Κέντρου Οικονομικής και Εμπορικής Έρευνας (CEBR) που δημοσίευσε η βρετανική Daily Telegraph,το Ηνωμένο Βασίλειο θα ξεπεράσει τη Γαλλία το 2018 και τη Γερμανία γύρω στο 2030, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο την ίδια στιγμή θα ξεπεραστεί από την Ινδία και τη Βραζιλία.

Η υποχώρηση της οικονομικής ισχύος της Γερμανίας αποδίδεται στη μεγαλύτερη ανάπτυξης του πληθυσμού της Βρετανίας και της μικρότερης εξάρτησής του από άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Εκτιμάται επίσης ότι εάν διαλυόταν το Ευρώ, οι προοπτικές της Γερμανίας θα γίνονταν σαφώς καλύτερες. "Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορούσε να προφτάσει πριν περάσουν χρόνια μια Γερμανία που θα βασιζόταν στο Γερμανικό Μάρκο", πάντα σύμφωνα με την έρευνα.

Ο πρόεδρος του CEBR Ντάγκλας Μακγουίλιαμς υποστηρίζει πως η οικονομία της Βρετανίας θα μπορούσε να αναπτυχθεί ακόμη ταχύτερα εάν η χώρα εγκατέλειπε την ΕΕ. "Βραχυπρόθεσμα, οι επιπτώσεις θα ήταν αναμφίβολα αρνητικές αλλά αισθάνομαι ότι έπειτα από μια δεκαπενταριά χρόνια, θα γίνονταν πιθανόν θετικές", δήλωσε ο Μακγουίλιαμς.