12 Δεκεμβρίου 2013

Σίβυλλα alert για τον Τούρκο μέτοχο του Αστέρα

Ο Φερίτ Σαχένκ μου είχε προκαλέσει εντύπωση αρκετό καιρό πριν. Όταν έκανε τα ραντεβού του καθισμένος στις αναπαυτικές πολυθρόνες του «Alexander’s Bar» της Μεγάλης Βρετανίας. Δύο χρόνια πριν και ο πανίσχυρος Τούρκος επιχειρηματίας άρχισε να έρχεται συχνά στην Ελλάδα. Λίγοι γνώριζαν τότε ότι τον ενδιέφερε η εξαγορά του… πολύπαθου Αστέρα Βουλιαγμένης.
Κομψός, low profile, διακριτικός, με βλέμμα γερακιού ο κ. Σαχένκ. Ο 49χρονος σήμερα Σαχένκ έκανε ραντεβού με επιχειρηματίες, πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Έφτιαχνε την επόμενη μέρα για την εξαγορά τμήματος του Αστέρα. Ο άνδρας που το περιοδικό Forbes τον συμπεριέλαβε το 2008 στη λίστα με τους κορυφαίους billionaires του πλανήτη τελικά επέλεξε σωστά. Βρέθηκε μέσα στο καλύτερο και ισχυρότερο επιχειρηματικό γκρουπ το οποίο τελικά εξαγόρασε το πανέμορφο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Ο Φερίτ Σαχένκ είναι ιδιοκτήτης της περίφημης Doğuş Holding. Στην επιχειρηματική ομπρέλα του υπάρχουν εταιρείες κατασκευών, τουρισμού, εισαγωγών αυτοκινήτων, μέσων ενημέρωσης. Η περιουσία του Τούρκου επιχειρηματία με το ξυρισμένο κεφάλι υπολογίζεται σε 6-8 δις δολάρια.

Lamborghini, sushi και τα trendy "Zuma" των αράβων μετόχων
Στην προσωπική του ζωή ο Σαχένκ λατρεύει το ποδόσφαιρο, τα σπορ και την ταχύτητα. Οδηγεί τις Lamborghini που εισάγει ο ίδιος. Οι Bentley και Bugatti τον «συνοδεύουν» στις βραδινές του εξόδους. Τις συγκεκριμένες μάρκες πολυτελών πανάκριβων αυτοκινήτων εισάγει επίσης ο ίδιος επιχειρηματίας.

Η γοητευτική, ξανθιά, Αμερικανικής καταγωγής σύζυγός του Νταιάνα βρίσκεται τις περισσότερες φορές στο πλευρό του. Στην Κωνσταντινούπολή, το Λονδίνο, το Παρίσι, την Νέα Υόρκη και εξωτικά νησιά όπου κάνουν διακοπές. Τελευταία ο Σαχένκ βρέθηκε με μεγάλη συμμετοχή σε πασίγνωστη αλυσίδα πολυτελών εστιατορίων. Εστιατόρια με ιαπωνική κουζίνα διαθέτουν όμως και οι άραβες μέτοχοι του «Αστέρα». Πρόκειται για τα διεθνή always trendy "Zuma". Στην εταιρεία σημαντικό μερίδιο κατέχει επίσης ινδός μεγαλοεπιχειρηματίας. Τα "Zuma" κάνουν θραύση σε μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου. Ιδιαίτερα στο Λονδίνο στην περιοχή Knightsbridge πίσω από το πολυτελές Mandarin Oriental θεωρείται από τα πλέον δημοφιλή. Τις μεσημεριανές κυρίως ώρες γίνεται πραγματικός χαμός για ένα τραπέζι στο μινιμαλιστικές αισθητικής ρέστο. Tycoons κάθονται κοντά σε stars, πασίγνωστα μοντέλα αλλά και απλό κόσμο που μετά από πολλές προσπάθειες κατορθώνει να κάνει reservation.

Το "Zuma" της Κωνσταντινούπολης και τα χειροποίητα "Berluti"
Λίγα μόλις χρόνια πριν ένα αστραφτερό αδερφάκι του Zuma δημιουργήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Το συγκεκριμένο το εκμεταλλεύεται με τεράστια επιτυχία ο όμιλος του Φ. Σαχένκ. Η Πόλη είναι πλέον ταξιδιωτικός προορισμός για μεγαλοεπιχειρηματίες και Vips. Δεν θα μπορούσε λοιπόν παρά να υπάρχει ένα trendy Zuma με sushi στην Κωνσταντινούπολη. Όπως ακριβώς υπάρχει exclusive boutique με παπούτσια Berluti. Ποια άλλη πόλη πέρα από το Παρίσι, το Λονδίνο, την Νέα Υόρκη θα μπορούσε να «αντέξει» ένα κατάστημα το οποίο δημιουργεί χειροποίητα παπούτσια για πολύ λίγους και εκλεκτούς; Η τιμή άλλωστε ενός ζευγαριού είναι πάνω από 5.000 ευρώ.

Δεν γνωρίζω τι θα κάνει ακριβώς ο κ. Σαχένκ όταν ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανάπλαση του Αστέρα, που όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα είναι ένα… νέο “One and only” (γνωστά ξενοδοχειακά συγκροτήματα στις Μαλδίβες, το Μεξικό, τις Μπαχάμες, το Ντουμπάι κ.α.). Ο Φερίτ θα αγκυροβολεί το πολυτελές yacht του κάπου εκεί κοντά; Ο επιχειρηματίας θα δημιουργήσει ένα ακόμα εστιατόριο με διεθνή τίτλο; Οι άραβες μέτοχοι τι θα κάνουν; Μέσα στον Αστέρα πάντως βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια το υψηλών προδιαγραφών Matsuhisa το οποίο ανήκει στον διεθνούς φήμης Ιάπωνα σεφ Nobu. Ο κ. Σαχένκ πέρα από γνωριμίες με ισχυρούς διεθνείς επιχειρηματίες διατηρεί σχέσεις με αθλητικούς παράγοντες και διάσημους stars της γειτονικής χώρας. Ο δημοφιλέστερος και ωραιότερος όλων Κενάν Ιμιρζαλίογλου, της σειράς Karadayi, είναι ένας από αυτούς.

ΤΟ ΒΗΜΑ