13 Δεκεμβρίου 2013

Associated Press: Πράκτορας της CIA ο αμερικανός που αγνοείται στο Ιράν

[Την φωτογραφία αυτή έδωσε στη δημοσιότητα η οικογένεια του Λέβινσον το 2011   (Φωτογραφία:  Associated Press )]

Ένας αμερικανός πρώην πράκτορας του FBI, ο οποίος αγνοείται στο Ιράν τα τελευταία 7 χρόνια, φέρεται να ήταν πράκτορας της CIA σε αποστολή.

Αυτό τουλάχιστον μετέδωσε το Associated Press, ωστόσο, η αμερικανική υπηρεσία διαψεύδει οποιαδήποτε σχέση με τον Ρόμπερτ Λέβινσον.

Το AP αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την πληροφορία, όταν κατάλαβε ότι...
όλες οι προσπάθειες εντοπισμού του Λέβινσον είχαν αποτύχει.

«Η αμερικανική κυβέρνηση είχε απευθύνει κάλεσμα στο Associated Press να μην δημοσιοποιήσει το θέμα, σκεπτόμενο την τύχη του αγνοούμενου. Λυπούμαστε που έγινε τελικά το ακριβώς αντίθετο. Όλο αυτό δεν πρόκειται να βοηθήσει, ώστε να επιστρέψει ο Λέβινσον στην πατρίδα του» δήλωσε εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας.

Η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει και επίσημα τη βοήθεια της Τεχεράνης για τον εντοπισμό του. Το αίτημα αυτό διατυπώθηκε όταν η διεθνής κοινότητα κατέληξε σε συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις συνεννόησης.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, έχει ζητήσει από την ιρανική κυβέρνηση βοήθεια για τον εντοπισμό του Λέβινσον και άλλων δύο αμερικανών που αγνοούνται: ενός ιερέα και ενός πρώην πεζοναύτη.

Ο 64χρονος Λέβινσον φέρεται να ερευνούσε υπόθεση λαθρεμπόριου τσιγάρων, όταν εξαφανίστηκε.

Η οικογένειά του έλαβε φωτογραφία του το 2011. Σε αυτήν φορούσε τη γνωστή πορτοκαλί στολή που φέρουν οι κρατούμενοι στο Γουαντάναμο, ήταν εμφανώς καταβεβλημένος με μακρά γενειάδα και κρατούσε πανό που έγραφαν: «4ος χρόνος... δεν μπορείτε ή δεν θέλετε;», «Αυτό είναι το αποτέλεσμα 30 χρόνων στην υπηρεσία των ΗΠΑ», «Γιατί δεν μπορεί να με βοηθήσετε;», «Είμαι στο
Γουαντάναμο, δεν ξέρετε πού βρίσκεται;», «Βοήθεια».

Στην οικογένεια είχε φτάσει και ένα βίντεο, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη του 2011.
«Στα 54 δευτερόλεπτα του βίντεο, ο Λέβινσον ζητούσε πάλι βοήθεια».

Από την πλευρά της, η ιρανική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν γνωρίζει το παραμικρό, ούτε διαθέτει στοιχεία ότι βρίσκεται στο Ιράν.
Newsroom ΔΟΛ