12 Δεκεμβρίου 2013

Ψήφος εμπιστοσύνης προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τον Λάρι Φινκ της BlackRock

Κάτι παραπάνω από εθιμοτυπική ήταν η παρουσία του μεγαλομέτοχου της φημσισμένης BlackRock, Λάρι Φινκ στην Αθήνα. Ο ισχυρός άνδρας της εταιρίας, από την Αθήνα, έστειλε σήμερα ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ο ισχυρός άνδρας - μεγαλομέτοχος της εταιρίας, που αποδέχθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, την πρόσκληση του Γιώργου Προβόπουλου, επισκέφθηκε σήμερα την ελληνική πρωτεύουσα και έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και την τράπεζα της Ελλάδος έδωσε ο επικεφαλής της Blackrock Λάρι Φινκ, ο οποίος βρίσκεται για ολιγόωρη επίσκεψη στην Ελλάδα.
Οπως γράφει το Βήμα, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, ο ισχυρός άνδρας της Blackrock απένειμε τα εύσημα τόσο στις ελληνικές τράπεζες όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος και την κυβέρνηση για τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την αναβάθμιση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Με ανακοίνωσή της η Τράπεζας της Ελλάδος, σημειώνει πως η πρόσφατη αξιολόγηση του τραπεζικού συστήματος περιλαμβάνει έναν λεπτομερή έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, συμπεριλαμβανόμενης και μιας αξιολόγησης του τρόπου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την Τρόικα, θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα της διαγνωστικής άσκησης για να εκτιμήσει τις πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών στην εξεταζόμενη περίοδο.

Από την μεριά του ο κ. Φινκ δικαιολόγησε την αισιοδοξία και τη σιγουριά του, σημειώνοντας πως
η Τράπεζα της Ελλάδος έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά«τα αποτελέσματα της πρώτης διαγνωστικής άσκησης έθεσαν τα θεμέλια για την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ενίσχυσαν σημαντικά τη διαφάνεια και ενδυνάμωσαν την εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποτελέσματα της τρέχουσας άσκησης αναμένεται να ισχυροποιήσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη στον κλάδο. Ο κ. Φινκ επισήμανε ότι «η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών θέτουν τις βάσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τα προσεχή χρόνια».

Από την μεριά του ο Γιώργος Προβόπουλος επισήμανε «Παρά την μεγαλύτερη της αναμενόμενης επιδείνωση της μακροοικονομικής κατάστασης στον χρονικό ορίζοντα της προηγούμενης άσκησης, οι πραγματοποιηθείσες ζημιές ήταν εντός του εύρους που είχε εκτιμήσει η BlackRock, κάτι που αποδεικνύει ότι η άσκηση εκείνη ήταν απολύτως εύστοχη. Η αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια της Ελλάδας να αναδυθεί από την κρίση και να καταστεί μια σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία με διατηρήσιμη ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης».

Σημειώνεται ότι η Blackrock έχει ήδη καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα αποτελέσματα του ελέγχου που πραγματοποίησε στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank), με βάση τα οποία θα εκπονηθούν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Στο πρόγραμμα της επίσκεψης του Λάρι Φινκ προβλέπεται επίσης συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.



Πηγή: Ψήφος εμπιστοσύνης προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τον Λάρι Φινκ της BlackRock | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/134653#ixzz2nGbLuQna