14 Δεκεμβρίου 2013

Κυβέρνηση προς τρόικα: Υπάρχουν και όρια! – Δε θα μπει σε κίνδυνο η πρώτη κατοικία των πολιτών

- Εντολή... Σαμαρά στο οικονομικό επιτελείο να μη γίνουν δεκτά μέτρα που θα συρρικνώσουν κι άλλο το εισόδημα των πολιτών
- Δε δέχεται την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών η κυβέρνηση
- Χωρίς αποτέλεσμα κι η τρίωρη συνάντηση Στουρνάρα – τρόικας
- Νέο ραντεβού αύριο στις 18:00 αποκλειστικά για το μέλλον των ΕΑΣ
- Για τους πλειστηριασμούς θα τα πουν στις 10:00 με τον Κ. Χατζηδάκη οι δανειστές

Ούτε η συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα ούτε κι εκείνη, νωρίτερα, με τον Κωστή Χατζηδάκη και τους εκπροσώπους της τρόικας είχαν αποτέλεσμα. Η ασυμφωνία... χαρακτήρων παραμένει αλλά οι δυο πλευρές θα τα πουν ξανά την Κυριακή, με την ελπίδα πως αυτή τη φορά θα υπάρξει φως στο τούνελ!

Πλειστηριασμοί, ΕΑΣ και ΦΠΑ στην εστίαση παραμένουν αγκάθια.

Οδηγία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με το Mega, στα μέλη του οικονομικού επιτελείου που έχουν αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι να μη γίνουν δεκτά μέτρα που θα συρρικνώσουν κι άλλο τα εισοδήματα των πολιτών, ιδίως εκείνων που θεωρούνται μικρομεσαίοι.

Η πλήρης απελευθέρωση της άρσης πλειστηριασμών δε θα γίνει δεκτή, διαμηνύει η κυβέρνηση που στέλνει μήνυμα στην τρόικα πως υπάρχουν όρια και πως δε θα επιτραπεί να τεθεί σε κίνδυνο η πρώτη κατοικία κανενός.

Η σύγκλιση απόψεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα όσον αφορά στους πλειστηριασμούς αφορά στο μόνιμο μηχανισμό. Το «αγκάθι» είναι ο μεταβατικός.

Στη συνάντηση των δανειστών με τον Κωστή Χατζηδάκη οι δυο πλευρές κατέληξαν πως διαφωνούν. Η τρόικα είναι αμετακίνητη σε ό,τι αφορά στα κριτήρια, (εισοδηματικά, περιουσιακά, αντικειμενική αξία, κ.λπ.) που θα περιλαμβάνονται στη μεταβατική διάταξη.

Η διαφορά έχει να κάνει κυρίως με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, με την κυβέρνηση να μη δέχεται να πέσει κάτω από τις 180.000 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά θέλει να υπάρξει συμφωνία προκειμένου να νομοθετήσει, ωστόσο δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει μονομερώς σε νομοθετική ρύθμιση, εάν δεν καταστεί εφικτό να βρεθεί γραμμή συνεννόησης. Οι τροϊκανοί φέρονται να έχουν επιφυλάξεις επί των εσόδων Υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία όσον αφορά στο να παραμένει σε ισχύ ο νόμος Κατσέλη για τη δικαστική προστασία και σε ό,τι αφορά το μόνιμο καθεστώς κατά το πρότυπα του Ιρλανδικού μοντέλου που θα ισχύσει από το 2015.

Άλλα αγκάθια είναι ο ΦΠΑ στην εστίαση, με την τρόικα να ζητά να επιστρέψει στο 23%.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις εστιάζονται κυρίως στα θέματα που πρέπει να κλείσουν άμεσα. Γιάννης Στουρνάρας και δανειστές τα είπαν το απόγευμα του Σαββάτου για 3 ώρες και συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά τις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής, όπου θα συζητήσουν αποκλειστικά για το θέμα των Αμυντικών Συστημάτων.

Στις τάξεις της κυβέρνησης υπάρχει αισιοδοξία πως θα υπάρξει συμφωνία και η δόση θα εκταμιευθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 19 Δεκεμβρίου.