12 Δεκεμβρίου 2013

Ελληνική εμπορική... απόβαση στην Κωνσταντινούπολη -Ανοίγουν μικρές επιχειρήσεις και προοδεύουν

Η οικονομική ύφεση είναι η μια αιτία. Η άλλη είναι η επιστροφή στα πατρώα εδάφη, καθώς έχουμε να κάνουμε με Ελληνες που έχουν ρίζες από την Πόλη και την Σμύρνη. Η Τουρκία εσχάτως έχει γίνει ένας «φιλικός» τόπος κυρίως για εστιάτορες.

Το φαινόμενο σκιαγραφεί με ρεπορτάζ της η τουρκική εφημερίδα, Χουριέτ και αναφέρεται στην απόφαση πολλών Ελλήνων να ανοίξουν στην Κωνσταντινούπολη ρεστοράν με ελληνικές γεύσεις, καφετέριες ή άλλου είδους μικρές επιχειρήσεις. Μάλιστα δίνει το λόγο σε αρκετούς από αυτούς.

Η Ρένα Λιάλιου, άνοιξε μια καφετέρια στο κέντρο της Πόλης και όπως δηλώνει στην εφημερίδα «Οι ρίζες μου, από την πλευρά της μητέρας μου, είναι εδώ, την αγαπώ αυτή την πόλη. Τα πράγματα είναι οργανωμένα, οι άνθρωποι με κάνουν να νιώθω σαν το σπίτι μου. Το μόνο πρόβλημα είναι η γλώσσα που δεν την μιλάω».

Ενας άλλος συμπατριώτης μας, ο Δημήτρης Παντώνης, άνοιξε εστιατόριο, σε αριστοκρατική συνοικία του Βοσπόρου, πριν από 15 ημέρες και δηλώνει «πολλά πράγματα είναι όμοια ανάμεσα στην Αθήνα και στην Πόλη, μόνο που η δεύτερη αναπτύσσεται ραγδαία. Σίγουρα η εμπειρία μου από την Αθήνα θα με βοηθήσει αρκετά σ΄αυτό το εγχείρημα».

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Γεωργία Κότσαρη, με ρίζες από την Μαύρη Θάλασσα, άνοιξε ένα ρεστοράν που το ονόμασε «Αθήνα». Οπως λέει στην εφημερίδα: «Υπάρχουν πολλά ελληνικά εστιατόρια στην Κωνσταντινούπολη, αλλά είναι κατ' όνομα τέτοια. Εμείς θέλουμε να προσφέρουμε ελληνικές γεύσεις στους Τούρκους πελάτες μας. Το μόνο πρόβλημα που είχαμε, ήταν όταν προσπαθήσαμε να αγοράσουμε σπίτι, αλλά μας το αρνήθηκαν επειδή είμαστε Ελληνες. Ετσι αναγκαστήκαμε να νοικιάσουμε».