02 Δεκεμβρίου 2013

Στουρνάρας: Νομοθετούμε μονομερώς για πλειστηριασμούς αν δεν υπάρχει συμφωνία με τρόικα έως τέλος του έτους

Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να νομοθετηθεί ακόμα και μονομερώς το νέο πλαίσιο που θα διέπει την άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας (με τις όποιες προστασίες) έως το τέλος του έτους, εάν έως τότε δεν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα, όπως δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου έλαβε μέρος στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, με το τέλος του 2013 εκπνέουν οι υφιστάμενες προστασίες για την πρώτη κατοικία, γεγονός που υποχρεώνει την κυβέρνηση να δράσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο πάνω στο οποίο εργάζεται η Αθήνα προβλέπει ακατάσχετο για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ, και περίοδο προστασίας έως τρία έτη.

Το ζήτημα των πλειστηριασμών, και των όποιων περιορισμών θα συνοδεύουν την άρση της απαγόρευσής τους, αποτελεί το κυριότερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και της τρόικα, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση έως το τέλος του έτους.

Όσον αφορά το «μέτωπο» των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), ο κ. Στουρνάρας διεμήνυσε πως η Αθήνα επιμένει στη συνέχιση της λειτουργίας τους και διατήρηση του εξαγωγικού τους χαρακτήρα για μία δοκιμαστική περίοδο, με τη συρρίκνωση της εταιρείας να έρχεται μέσω προγράμματος εθελούσιας εξόδου.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, η δοκιμαστική περίοδος για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ εν λειτουργία θα έχει διάρκεια 18 μήνες, ενώ το σχέδιο εθελούσιας εξόδου προβλέπει την αποχώρηση περίπου 500 εργαζόμενων.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικα ανέβαλαν επ΄ αόριστον την επιστροφή τους στην Αθήνα, ουσιαστικά «βυθίζοντας» τις όποιες ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας πριν το τελευταίο Eurogroup του έτους, στις 9 Δεκεμβρίου.

Όπως έχει διαμηνύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν πρόκειται να επιστρέψουν στη χώρα μας πριν τις 10 Δεκεμβρίου.