15 Δεκεμβρίου 2013

Ο Ντάουνερ ακυρώνει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και προσπαθεί να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος

Υποστήριξη στην προσπάθεια της Άγκυρας για αναγνώριση της λεγόμενης Τουρκική Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου, παρέχει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, προκαλώντας την Κυπριακή Δημοκρατία.

Με την ενέργειά του να συναντηθεί με τον Τουρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου στη λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας στα κατεχόμενα, ουσιαστικά ακυρώνει τα σχετικά ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού και ιδιαίτερα το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα η συνάντηση, η οποία διήρκησε για πάνω από μισή ώρα, ήταν κλειστή για τα ΜΜΕ και μετά το τέλος της δεν υπήρξε κάποια σχετική ανακοίνωση. Η πραγματοποίηση της συνάντησης , σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιβεβαιώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη προς την κυπριακή κυβέρνηση.

Κυβερνητική πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρξει διαμαρτυρία προς τα Ηνωμένα Έθνη για την κίνηση Ντάουνερ.

To ψήφισμα

Η ψεσινήσυνάντηση του κ. Άλ. Ντάουνερ με τον παρανόμως επισκεφθέντα το κατοχικό ψευδοκράτος Τούρκο υπ.Εξ. Αχμέτ Νταβούτογλου και δή  στην παράνομη «πρεσβεία» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, αποτελεί ευθεία και σαφή παραβίαση των διατακτικών απαγορεύσεων που ρητά περιλαμβάνει το Ψήφισμα 550 (1984) που υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 11 Μαΐου 1984.

Το εν λόγω Ψήφισμα εκδόθηκε μετά από προσφυγή της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, επειδή η Τουρκία, παραβιάζοντας το πρώτο εναντίον του Ψευδοκράτους Ψήφισμα 541 της 18ης Νοεμβρίου 1983 (τρεις μέρες μετά την ανακήρυξη του Ψευδοκράτους), προχώρησε στην «ανταλλαγή πρεσβευτών» με το Ψευδοκράτος

Στο προοίμιο του Ψηφίσματος 550/84 αναφέρει ΚΑΙ ότι το Σ.Α., «ανησυχώντας σοβαρά λόγω των περαιτέρω αποσχιστικών ενεργειών στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες παραβιάζουν το Ψήφισμα 541 (1983), δηλαδή, της δήθεν ανταλλαγής πρεσβευτών μεταξύ της Τουρκίας και της νομικά άκυρης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου»… κ.λπ. κ.λπ. προχωρεί στο διατακτικό μέρος, σε έντεκα αριθμημένες πρόνοιες.

Στη 2η από τις 11 ρητές πρόνοιες το ΣΑ αναφέρει ότι:

«Καταδικάζει όλες τις αποσχιστικές ενέργειες, περιλαμβανομένης της δήθεν ανταλλαγής πρεσβευτών […] κηρύσσει αυτές παράνομες και άκυρες και ζητά την άμεση ανάκλησή τους».

Στην 3η: «Επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν το δήθεν κράτος της “ΤΔΒΚ” που εγκαθιδρύθηκε με τις αποσχιστικές ενέργειες και καλεί να μην διευκολύνουν ή με οποιονδήποτε τρόπο βοηθήσουν την προαναφερθείσα αποσχιστική οντότητα».

Στην 4η: «Καλεί όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την ενότητα και το αδέσμευτο της Κυπριακής Δημοκρατίας»…

To σκηνικό αναγνώρισης

Το σκηνικό αδιεξόδου στο Κυπριακό επιχείρησε να ανατρέψει ο Ντάουνερ, τα τελευταία δυο 24ωρα, καταθέτοντας νέο προσχέδιο, το οποίο εκ του περιεχομένου προκύπτει ότι επιδεινώνει τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Το προσχέδιο που είναι γεμάτο ασάφειες, συζητήθηκε χθες σε έκτακτη σύσκεψη του Προέδρου της ΚΔ με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ η εξέλιξη που προέκυψε αφορά το λεκτικό της πρότασης Αναστασιάδη, το προσχέδιο της οποίας διαβιβάστηκε στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Συγκεκριμένα η αναφορά σε μία ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα και κυριαρχία, που είναι αδιαίρετη και πηγάζει ισότιμα από τους Ε/Κ και Τ/Κ, αλλάζει μετα την πρόταση των ηνωμένων εθνών.

Η λέξη αδιαίρετη αφαιρείται και παραμένουν για τις δύο πλευρές τα τρία singles όπως είναι γνωστά. Μία Κυριαρχία, Μία Ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

http://www.sigmalive.com/news/kypriako/82965#sthash.xBZKCxAg.MezS7N91.dpuf