20 Δεκεμβρίου 2013

Ο Πούτιν υπέγραψε το διάταγμα απονομής χάριτος στον Χοντορκόφκσι

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε το διάταγμα απονομής χάριτος στον Μιχαήλ Χοντορκόφκσι, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια.

Το προεδρικό διάταγμα έχει άμεση ισχύ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε απροσδόκητα χθες ότι ο πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου και επικριτής του Κρεμλίνου, ο οποίος επρόκειτο να αποφυλακισθεί τον Αύγουστο 2014, τού υπέβαλε πρόσφατα αίτηση χάριτος , πράγμα που κατά το παρελθόν είχε αρνηθεί να κάνει, καθώς η κίνηση αυτή θα σήμαινε παραδοχή ενοχής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant, ο πολιτικός αντίπταλος του Πούτιν κατέθεσε αίτηση προεδρικής χάριτος υπό την πίεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Ενας σκελετός στην ντουλάπα του Κρεμλίνου

Αλλοτε στον στενό κύκλο του πρώτου προέδρου της Ρωσίας Μπορίς Γέλτσιν, ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι έπεσε στη δυσμένεια του Βλαντίμιρ Πούτιν και συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2003 με την κατηγορία της φοροδιαφυγής.

Γιος ενός πιστού κομμουνιστή εβραϊκής καταγωγής και ιδιοκτήτης της Yukos, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαιοειδών της μετασοβιετικής Ρωσίας, ο Χοντορκόφσκι δικάστηκε και πάλι το 2011 για υπεξαίρεση 218 εκατ. τόνων πετρελαίου.

Κρίθηκε ένοχος παρά το γεγονός ότι σύμβουλος του ρώσου προέδρου είχε δηλώσει ότι η αθώωσή του θα ήταν «δίκαιη» και «ρεαλιστική».

Η απόφαση θεωρήθηκε σκανδαλώδης κι ένας τρόπος ολοκληρωτικής εξόντωσης ενός ολιγάρχη που ο Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρεί θανάσιμο εχθρό του εξαιτίας της κριτικής που του έχει ασκήσει.

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, ο Χοντορκόφσκι οδηγήθηκε και πάλι στη φυλακή.

Ο ρώσος πρόεδρος ήταν απολύτως σαφής εξάλλου όταν δήλωνε ότι ο 50χρονος πλέον Χοντορκόφσκι είναι ένας εγκληματίας που αξίζει να σαπίσει στη φυλακή.

«Στη σημερινή Ρωσία το να προκαλείς τον Πούτιν είναι σαν να στέκεσαι μπροστά σε ένα τανκς», είχε σχολιάσει τότε η εφημερίδα «Γκάρντιαν».