08 Δεκεμβρίου 2013

Ηγέτες που «κολυμπούν» στα πλούτη και ξοδεύουν εκατομμύρια ενώ ο λαός τους «πνίγεται» στη δυστυχία

Στη λίστα του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου φιγουράρουν ονόματα ηγετών. Ωστόσο, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν ονόματα ηγετών που εκμεταλλεύονται τη θέση τους για να ζουν στη χλιδή ενώ ο λαός τους υποφέρει. Σε πρόσφατο αφιέρωμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Huffington Post δημοσιοποίηθηε μία λίστα με τους πλουσιότερους ηγέτες του κόσμου, από την οποία, ωστόσο, λείπει το όνομα του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ αντίθετα τα πρωτεία διατηρεί ο...
Βλαντιμίρ Πούτιν.

Βλαντιμίρ Πούτιν

Βρίσκεται συνεχώς στην εξουσία από το 1999, άλλοτε ως πρόεδρος και άλλοτε ως πρωθυπουργός της Ρωσίας. Διάφορα δημοσιεύματα κατά καιρούς υπολογίζουν την περιουσία του μεταξύ 40 και 70 δισ. δολαρίων. Η πληροφορία, αυτή είχε προέλθει από έναν πολιτικό σύμβουλο και συγγραφέα, τον Στάνισλαβ Μπελκόφσκι, ο οποίος το 2007 είχε υποστηρίξει ότι ο Πούτιν ελέγχει το 37% του πετρελαϊκού κολοσσού Surguthneftegaz και το 4,5% της Gazprom. Βάσει της τιμής των μετοχών τους το 2007, η περιουσία του ανερχόταν σε 40 δισ. δολάρια τότε και σε 70 δισ. σήμερα. Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, κανείς δεν μπορεί να λάβει σοβαρά αυτούς τους ισχυρισμούς. Καθώς, όμως, στο διάστημα που βρίσκεται στην εξουσία ο Πούτιν έχει αναδείξει πολλούς φίλους μεγιστάνες, είναι βέβαιο ότι αυτοί είναι πρόθυμοι να του προσφέρουν ανά πάσα στιγμή ότι τους ζητήσει. Οπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τύπος της Κυριακής», η περιουσία του είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερη από τα ετήσια έσοδα του Προέδρου της Ρωσίας, τα οποία είναι της τάξης των 200.000 δολαρίων.

Φουμιφόν Αντουνιαντέντ

Είναι ο μακροβιότερος εστεμμένος του πλανήτη, αφού στρογγυλοκάθεται στο θρόνο από το 1946. Σήμερα είναι 85 ετών και, εάν πιστέψει κανείς τις φήμες που κυκλοφορούν τελευταία, είτε έχει αποβιώσει και το κρατούν μυστικό, είτε τον κρατούν ζωντανό με τεχνητά μέσα διότι η Ταϊλάνδη βιώνει μία ακόμη περίοδο έντονης πολιτικής αστάθειας και αναταραχών. Οπως συμβαίνει με τους περισσότερους μονάρχες, δεν είναι πολύ ξεκάθαρος ο διαχωρισμός ανάμεσα στην προσωπική περιουσία του και αυτή του Στέμματος. Το περιοδικό Forbes τον κατατάσσει σταθερά στην κορυφή της λίστας με τους πλουσιότερους μονάρχες και υπολογίζει την περιουσία του στα 30 δισ. δολάρια.

Χασανάλ Μπολκιάχ

Ο Σουλτάνος Χασανάλ Μπολκιάχ είναι ο ηγέτης του Μπρουνέι από το 1984 με αμύθητη περιουσία. Το παλάτι του είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο με 1.788 δωμάτια και 257 μπάνια. Αδυναμία του τα πολυτελή αυτοκίνητα, με 5.000 οχήματα να περιλαμβάνονται στην τεράστια συλλογή του.

Αμπτουλάχ Μπιν Αμπντούλ Αζίζ αλ Σαούντ

Είναι ο έκτος βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, της χώρας που ελέγχει το 18% των παγκοσμίων πετρελαϊκών αποθεμάτων.

Χαλίφα Μπιν Ζαγιέντ Αλ Νάιαν

Η περιουσία του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προέρχεται κυρίως από τον κρατικό κολοσσό Επενδυτική Αρχή του Αμπού Ντάμπι. Το 2009, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στο Εμιράτο του Ντουμπάι διέθεσε αρκετά δισ. δολάρια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του ουρανοξύστη που θεωρείται ότι υψηλότερο κτίριο του κόσμου.

Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ

Ο Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ είναι Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Είναι επίσης Κυβερνήτης του Ντουμπάι. Ο πλούτος του προέρχεται από την κατοχή του 99,5% των μετοχών της Dubai Holding, ενώ έχει στην κυριότητά του και μετοχές της Αρχής Επενδύσεων του Αμπού Ντάμπι.

Κιμ Γιονγκ-ουν

Είναι πραγματικά ειρωνικό, σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής» να βλέπει κανείς το όνομα του ηγέτη μιας εκ των φτωχότερων χωρών του κόσμου, όπως η Βόρεια Κορέα, στη λίστα με τους πλουσιότερους αρχηγούς κρατών. Την τεράστια περιουσία του την κληρονόμησε από τον πατέρα του, Κιμ Γιονγκ Ιλ και προέρχεται κυρίως από επενδύσεις στο εξωτερικό.

Χανς Ανταμ Β΄

Η περιουσία του πρίγκηπα του Λιχτενστάιν προέρχεται από την τράπεζα LGT Group. Εχει στην κατοχή του 200.000 στρέμματα γης στην Αυστρία και αρκετά παλάτια του 17ου αιώνα στη Βιέννη. Διαθέτει επίσης μία τεράστια ιδιωτική συλλογή πολύτιμων έργων και γλυπτών, την οποία το Forbes έχει χαρακτηρίσει ως τη δεύτερη μεγαλύτερη του κόσμου.

Μοχάμετ ΣΤ΄

Βρίσκεται στο θρόνο του Μαρόκου από το 1999 και οφείλει τη ευκαταφρόνητη περιουσία του στην πλειοψηφία των μετοχών της OCP Group, η οποία ελέγχει τα ορυχεία φωσφορικού άλατος της χώρας. Τα 12 παλάτια του έχουν ημερήσια έξοδα ενός εκατ. δολαρίων.

Σεμπαστιάν Πινιέρα

Ο Σεμπαστιάν Πινιέρα είναι οικονομολόγος, επενδυτής, πολιτικός και πρώην γερουσιαστής της Χιλής και πρόεδρος από τις 11 Μαρτίου του 2010. Πλούτισε από το τηλεοπτικό δίκτυο Chilevision και την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της αεροπορικής εταιρίας LAN.