03 Δεκεμβρίου 2013

Πρασινοκόκκινη λάσπη για τη Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου

Μιά δόλια επίθεση έλαβε χώρα τις προηγούμενες μέρες μέσα από δημοσιεύματα του Έθνους αλλά και διάφορων blog που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και την κεντροαριστερά. Στόχος της ήταν η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου,με έδρα το Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου Ιωαννίνων, μέλος των ΕΑΣ, και ειδικά ο Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος Κώστας Ντιναλέξης, παρά τον εξορθολογισμό της εταιρείας που έχει καταφέρει.

Η αρχή έγινε με ψευδές και ανυπόστατο δημοσίευμα του Έθνους και του δημοσιογράφου Νίκου Τσίτσα σύμφωνα με το οποίο η διοίκηση της Μεταλλουργικής προήγε το μισό προσωπικό της εταιρείας σε θέσεις ευθύνης για να τους παρέχουν μισθολογικά μπόνους μετά την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου, τροποποιώντας το οργανόγραμμα της εταιρείας. Φυσικά, τη συνέχεια έδωσαν διάφορα πασοκικά blogs με πρωτοστατόν μεγάλο blog της Ηπείρου το οποίο κατηγόρησε τον “γαλάζιο” πρόεδρο ότι σε μία νύχτα έκανε τις προαγωγές, ενώ μάλιστα παραπληροφορώντας επισύναψε στο άρθρο πίνακα μισθολογίων άλλης ΔΕΚΟ για να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις! Αξίζει να σημειωθεί πως, όχι μόνο δεν έχει προαχθεί κανένας εργαζόμενος σε θέση ευθύνης, αλλά οι αρμοδιότητες διευθυντών που συνταξιοδοτήθηκαν ή έφυγαν, αντί να αναπληρωθούν από νέο διευθυντή μεταβιβάστηκαν επιπροσθέτως σε άλλους διευθυντές για να μην επιβαρυνθεί η εταιρεία με πρόσθετο μισθολογικό κόστος.

Τα ψευδή δημοσιεύματα έκαναν λόγω για καταγγελία των εργαζομένων και εισαγγελική έρευνα.

Εξοργισμένος ο Πρόεδρος Κ. Ντιναλέξης

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Ντιναλέξης επισκέφθηκε αμέσως τον Επιθεωρητή κ. Λέανδρο Ρακιντζή, τον οποίο τα δημοσιεύματα φέρουν να διέταξε έρευνα. Εκεί διαπιστώθηκε η πλήρης ανυποστασία των δημοσιευμάτων, καθώς, δε, ο έλεγχος του κ. Ρακιντζή αναφέρει πως η ΜΒΗ εφήρμοσε το Ενιαίο Μισθολόγιο 15% πιο αυστηρά απ’ότι ήταν αναγκαίο. Παρότι, πλέον, τα πρασινοκόκκινα μέσα έχουν αρχίσει να δημοσιεύουν διευκρινήσεις “αποκατάσταση της αλήθειας”, ο πρόεδρος φέρεται αποφασισμένος να κινηθεί νομικά.  Ο κ. Ντιναλέξης κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να τελειώσει το πρασινοκόκκινο πάρτυ στη ΜΒΗ, περικόπτοντας σωρεία περιττών παροχών και επιδομάτων, εφαρμόζοντας από την πρώτη μέρα το Ενιαίο Μισθολόγιο πολύ αυστηρά και εξορθολογίζοντας οικονομικά την εταιρεία ώστε να είναι αυτάρκης και να μην εξαρτάται από το δανεισμό του κράτους όπως οι άλλες ΔΕΚΟ. Η Μεταλλουργική είναι πλέον η υγιέστερη θυγατρική των ΕΑΣ και δημιουργούνται ερωτήματα γιατί κάποιοι στρέφουν τα πυρά τους με συκοφαντίες εναντίον της, τις οποίες σε κάθε περίπτωση δε φαίνεται διατεθειμένος να ανεχθεί. Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Ντιναλέξη παρακάτω:
”Μετά από δημοσιεύματα εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με την εφαρμογή ή όχι του Ενιαίου Μισθολογίου στην ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε. (Μ.Β.Η. Α.Ε.), σας γνωρίζω τα παρακάτω:

Στις 01.11.2011 η Μ.Β.Η. Α.Ε. εφάρμοσε πιστά τον Νόμο 4024/11, η συνολική περικοπή του μισθολογικού κόστους ανέρχεται μεσοσταθμικά σε 55 % και ουδεμία μεταβολή έγινε στο οργανόγραμμα της εταιρείας (που ίσχυε από το 2010).

Αντίθετα, από την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου μέχρι σήμερα, οι θέσεις ευθύνης που καταργήθηκαν ανέρχονται στο 30% του συνόλου. Κατόπιν των παραπάνω θεωρώ τα σχετικά δημοσιεύματα παντελώς ανακριβή, υποβολιμαία και με σκοπό να βλάψουν την εταιρεία.

Η Μ.Β.Η. Α.Ε. επιφυλάσσεται κάθε νομίμου δικαιώματός της. Σας γνωρίζω επίσης ότι η Μ.Β.Η. Α.Ε. είναι στη διάθεσή σας για κάθε σχετική πληροφορία όπως και στη διάθεση κάθε αρμόδιας προς τούτο αρχής για κάθε σχετικό έλεγχο.”

Παράλληλα ο πρόεδρος των εργαζομένων της εταιρείας κ. Ντόντης κατήγγειλε επίσης ως ψευδή τα δημοσιεύματα και ειδικά όσον αφορά στον ισχυρισμό πώς οι εργαζόμενοι έχουν κάνει καταγγελία.

Ενδιαφέρον από τη ΧΑΛΚΟΡ

Στον απόηχο των δημοσιευμάτων ήρθε μια νέα είδηση για τη Μεταλλουργική. Η Χαλκορ, θυγατρική της Βιοχάλκο, κατέθεσε στο ΤΑΙΠΕΔ αίτηση ενδιαφέροντος για αγορά της Μεταλλουργικής...

Στόχος της «Χαλκόρ» είναι η επαναδραστηριοποίηση της παραγωγής της ΜΒΗ μέσα από στοχευμένες επενδυτικές κινήσεις, η εκμετάλλευση της τεχνογνωσίας των δύο εταιρειών στην παραγωγή προϊόντων χαλκού και κραμάτων αυτού για την επίτευξη συνεργειών και η αξιοποίηση από την ΜΒΗ του εκτεταμένου εμπορικού δικτύου της «Χαλκόρ» για την προώθηση των προϊόντων της στο εξωτερικό.