13 Δεκεμβρίου 2013

Άγιο είχε ο Ομπάμα: Κατηγορούμενος για φόνο ο "διερμηνέας" στην τελετή για τον Μαντέλα (;)

Σάλο έχουν προκαλέσει τα δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο, που υποστηρίζουν ότι ο Ταμσάνκα Τζαντζιέ, ο άνθρωπος που... παρίστανε τον διερμηνέα της νοηματικής στην τελετή για τον Νέλσον Μαντέλα, αντιμετώπισε κατηγορίες για φόνο, πριν από περίπου δέκα χρόνια.

Οι Αρχές της Νοτίου Αφρικής έχουν αρχίσει έρευνα σε βάρος του 34χρονου που βρέθηκε σε απόσταση ενός μέτρου από δεκάδες ηγέτες κατά την επιμνημόσυνη δέηση για τον Νέλσον Μεντέλα.

Σύμφωνα με το διεθνή Τύπο, πριν από περίπου μία δεκαετία ο Ταμσάνκα Τζαντζιέ αντιμετώπισε κατηγορίες για ανθρωποκτονία, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί εάν τελικά αθωώθηκε. Φέρεται επίσης να έχει βρεθεί αντιμέτωπος και με άλλες κατηγορίες.

«Θα ετοιμάσουμε μία πλήρη έκθεση», δήλωσε την Παρασκευή η Φούμλα Γουίλιαμς, από το γραφείο επικοινωνίας της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης, λίγες ώρες αφότου ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας, Πολ Μασάτιλ, ζήτησε επισήμως συγγνώμη για την επιλογή του Τζαντζιέ ως διερμηνέα νοηματικής για την τελετή στη μνήμη του πρώτου μαύρου προέδρου της Νοτίου Αφρικής.

Ο Τζαντζιέ προκάλεσε την οργή εκατομμυρίων κωφάλαλων ανά τον κόσμο καθώς η επίδοσή του ήταν τελείως ακατανόητη. Ο ίδιος ωστόσο έχει αναγορεύσει τον εαυτό του σε «πρωταθλητή» της νοηματικής, αποδίδοντας τα προβλήματα σε σχιζοφρενικό επεισόδιο.

Μέχρι τώρα δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιος ακριβώς ήταν υπεύθυνος για την πρόσληψη του Τζαντζιέ, και πολλά υπουργεία και υπηρεσίες της Πραιτόρια έχουν αρνηθεί κάθε ευθύνη στην επιλογή του.