Στελέχη της τρόικας κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση ότι έχει επιδοθεί σε «παιχνίδι με τα μίντια»
Στην ελλιπή προετοιμασία της κυβέρνησης, αλλά και τις παρελκυστικές τακτικές και παλινωδίες, που –κατά την άποψή τους πάντα– χαρακτηρίζουν τη στάση ορισμένων υπουργών, αποδίδουν στελέχη της τρόικας τις διαρκείς καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση μιας ακόμη μαραθώνιας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Επιπλέον, στις Βρυξέλλες μόλις και μετά βίας κρύβουν την ενόχλησή τους για τις ανακριβείς διαρροές και το «παιχνίδι με τα μίντια» (spin), στο οποίο, όπως πιστεύουν, έχει επιδοθεί η ελληνική πλευρά.
Συνομιλητές της «Κ» στα ευρωπαϊκά όργανα, που παρακολουθούν στενά την εκτέλεση του Προγράμματος, αναφέρουν ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ότι η ελληνική κυβέρνηση τους παρέδωσε μία λίστα με πρόσθετες παρεμβάσεις για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2014, την ημέρα που γνώριζε ότι οι ελεγκτές επρόκειτο να αναχωρήσουν από τη χώρα μας. Οταν μάλιστα η Αθήνα ρωτήθηκε, τότε, πόσο υπολογίζει ότι θα αποδώσουν αυτά τα μέτρα, η απάντηση που έδωσε, σύμφωνα τουλάχιστον με την ευρωπαϊκή εκδοχή των γεγονότων, ήταν «δεν έχουμε υπολογίσει ούτε εμείς». Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έλεγαν στην «Κ» ότι μπαίνουν στον πειρασμό να διερωτηθούν αν αυτή η ελλιπής προετοιμασία της κυβέρνησης ήταν σκόπιμη ή όχι.
Επιπλέον, η αξιολόγηση παρατείνεται διαρκώς επειδή, σύμφωνα πάντα με ευρωπαϊκές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση αλλάζει συνεχώς τις θέσεις. Για παράδειγμα, ενώ το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2014 φαινόταν να μειώνεται, η μείωση του φόρου ακινήτων από τα συμφωνηθέντα το εκτόξευσε την προηγούμενη εβδομάδα εκ νέου στα 1,86 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρόικα υπολογίζει επίσης πρόσθετο δημοσιονομικό κενό 300 - 400 εκατ., εφόσον η κυβέρνηση επιλέξει να διατηρήσει τον μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς δεν συμμερίζεται την άποψη της Αθήνας ότι ο μειωμένος ΦΠΑ είχε θετικά αποτελέσματα στα έσοδα. Με άλλα λόγια, οι Βρυξέλλες δεν εμπιστεύονται τα νούμερα και τις προβλέψεις που τους δίνει το οικονομικό επιτελείο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καθυστερήσεις, καθώς η τρόικα κάνει τους δικούς της υπολογισμούς.
Το θέμα των πλειστηριασμών
Προκειμένου να αποδείξουν τον ισχυρισμό τους περί αναξιοπιστίας της ελληνικής πλευράς, Ευρωπαίοι τεχνοκράτες υπενθυμίζουν τη δέσμευση της Αθήνας, το περασμένο καλοκαίρι, για άρση του σημερινού καθεστώτος στην απαγόρευση των πλειστηριασμών από 1ης Ιανουαρίου – δέσμευση από την οποία υπαναχώρησε. Πηγές των Βρυξελλών διαβεβαιώνουν την «Κ» ότι ουδέποτε ζήτησαν πλήρη άρση του μορατόριουμ των πλειστηριασμών, όπως ποτέ δεν ζήτησαν και οριζόντια μέτρα, και ότι όλα αυτά είναι σκόπιμες ανακριβείς διαρροές της κυβέρνησης στα μίντια για τη δημιουργία εντυπώσεων. Διευκρινίζουν, όμως, ότι το σημερινό καθεστώς δεν διαχωρίζει ανάμεσα στους πραγματικά ευάλωτους και σε όσους είναι «στρατηγικοί κακοπληρωτές». Επίσης, η τρόικα υποστηρίζει ότι το κόστος της προστασίας όσων πραγματικά έχουν ανάγκη θα πρέπει να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού πρόκειται για μέτρο κοινωνικής πολιτικής, ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί να παραμείνει ο «λογαριασμός» στις τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος και πάλι στα δημόσια ταμεία μεταφέρεται, αφού το κράτος είναι ο κύριος μέτοχος των ελληνικών τραπεζών και έχει αναλάβει το κόστος της ανακεφαλαιοποίησής τους.
Ενα ακόμη παράδειγμα ανακριβούς και υποβολιμαίας διαρροής από την κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με την τρόικα, είναι ότι δήθεν υποδείχθηκε ως λύση για το πρόβλημα του ασφαλιστικού στην Ελλάδα η χορήγηση «συντάξεων βάσει εισοδήματος». Ουδέποτε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενεπλάκησαν σε τέτοιες συζητήσεις, υποστηρίζουν πηγές της «Κ».
Επιπλέον, σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους, η κυβέρνηση υπαναχώρησε και από τη ρητή δέσμευσή της για εναρμόνιση του καθεστώτος μαζικών απολύσεων με τα ισχύοντα στην Ευρώπη, στο πλαίσιο συγκριτικής μελέτης που ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες από το Παγκόσμιο Γραφείο Εργασίας (ILO). Πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν απαιτείται υπογραφή υπουργού, τονίζουν αρμόδιες πηγές στην «Κ», με την κυβέρνηση να απαντά ότι το θέμα θα λυθεί με «μη νομοθετικά μέτρα» (στις Βρυξέλλες διερωτώνται ακόμη τι σημαίνει αυτή η φράση)...