26 Δεκεμβρίου 2013

Νέα τροπή στο σκάνδαλο της Τουρκίας -Εισαγγελέας καταγγέλλει παρεμπόδιση του έργου του

Ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία, στο οποίο εμπλέκονται υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη, αλλά ακόμη και ο γιος του Ταγίπ Ερντογάν. Ο αρμόδιος εισαγγελέας κατήγγειλε παρεμπόδιση του έργου του με γραπτή του δήλωση, ενώ ανέφερε πως παρά την εντολή του να συλληφθούν κι άλλα άτομα, η αστυνομία δεν το έπραξε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Τουρκία, την Πέμπτη αναμενόταν ο δεύτερος «γύρος» ερευνών στο σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο εμπλέκονται 30 πολιτικοί, ενώ ήδη προκάλεσε την παραίτηση τριών υπουργών και την αντικατάσταση δέκα ακόμη στον ανασχηματισμό που έκανε ο Ερντογάν.

Μάλιστα, σε αυτό το δεύτερο γύρο της επιχείρησης, δημοσιεύματα ενέπλεκαν και το όνομα του γιου του πρωθυπουργού. Ομως με ανακοίνωσή του ο Μουαμέρ Ακάς ανέφερε πως κάποιοι του έβαλαν εμπόδια.

«Ολοι οι συνάδελφοί μου και η κοινή γνώμη θα πρέπει να γνωρίζουν πως με παρεμπόδισαν να ξεκινήσω μία έρευνα», ανέφερε στη δήλωσή του ο εισαγγελέας σύμφωνα με το AFP. «Διαμέσου της αστυνομίας, το δικαστικό σώμα αντιμετώπισε ανοικτές πιέσεις, και η εκτέλεση των δικαστικών εντολών παρακωλύθηκε», τόνισε, ενώ συνέχισε λέγοντας πως η κρατική ιεραρχία διέπραξε έγκλημα, επιτρέποντας στους ύποπτους να πάρουν προφυλάξεις, να διαφύγουν και να αλλοιώσουν στοιχεία.

Ο Ακάς ανέφερε στην δήλωσή του ότι είχε δώσει εντολή να συλληφθούν κι άλλα πρόσωπα την Τετάρτη, αλλά η αστυνομία δεν συμμορφώθηκε προς τις εντολές του.

Ο Τουράν Τσολακαντί, ο επικεφαλής της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι ο εισαγγελέας πράγματι απομακρύνθηκε από την έρευνα, εξαιτίας όμως εσφαλμένων χειρισμών του στην υπόθεση. Ο Τσολακαντί κατηγόρησε τον Ακάς ότι διέρρευσε στοιχεία της έρευνας στα ΜΜΕ και δεν ενημέρωνε τους ανωτέρους του ως όφειλε.