06 Δεκεμβρίου 2013

ΒΙΝΤΕΟ: Ο Στουρνάρας περιμένει τα δώρα της Μέρκελ... αλλα προαναγγέλλει και κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ σε αγρότες και νησιά

​Αισιόδοξος πως οι εταίροι της Ελλάδας θα την βοηθήσουν να μειώσει το χρέος που κατέχει, εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation ο Γιάννης Στουρνάρας.
«Ιδανικά, θα πρέπει οι πιστωτές μας, δηλαδή ουσιαστικά τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, να μας κάνουν δώρο το ήμισυ αυτού του χρέους. Ξέρουμε όμως ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, δεν είναι ρεαλιστικό. Το ταγκό χορεύεται με δύο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει κανένα δώρο Η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από δάνεια των κρατών - μελών της Ευρωζωνης και του ΕΜΣ, δάνεια που παράγουν τόκους και τα οποία εξοφλούμε» τονίζει μεταξύ άλλων ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, ζητώντας καλύτερους όρους στο ελληνικό πρόγραμμα.




«Θα μπορούσαν να πάρουν τη μορφή της μείωσης των επιτοκίων καθώς και σημαντική επιμήκυνση της αποπληρωμής. Αν δεν γίνει αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει τεράστια δημοσιονομικά πλεονάσματα ώστε να γίνει το χρέος βιώσιμο, άρα να επιβληθούν νέες θυσίες στον ελληνικό λαό», παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών αφού έκανε μια ανασκόπηση των εξελίξεων, τόνισε πως αν και ξεκινήσαμε με έλλειμμα 10% το 2009 «τέσσερα χρόνια αργότερα, πετύχαμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή μια προσπάθεια της τάξης του 20% του ΑΕΠ κάτι που είναι αδύνατο σε τόσο σύντομο χρόνο. Ήλθε η στιγμή να μας βοηθήσουν επιπλέον για να πετύχουμε τους στόχους μας».

Σε ερώτηση για το εάν θα ήταν έτοιμος να δεχθεί ένα είδος ανταλλαγής ώστε με κάθε μεταρρύθμιση να υπάρχει μείωση χρέους ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση».

«Αλλά αυτό στην πράξη θα σημαίνει επανέναρξη μια ευαίσθητης συζήτησης για ένα νέο κούρεμα μετά το κούρεμα του 2012 που έγινε στον ιδιωτικό τομέα. Μια τέτοια συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο με συναίνεση στην Ευρωζώνη», τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως θα «πρέπει να πετύχουμε μια ανάπτυξη 0,5 ή 0,6% του ΑΕΠ το 2014, μετά από πέντε χρόνια ύφεσης (από το 2008 έως το 2013)»

«Ήδη το 2013, η ύφεση είναι πολύ μικρότερη από την αναμενόμενη: στις αρχές του χρόνου περιμέναμε 5,5% και τώρα περιμένουμε 4%. Νομίζω ότι θα καταλήξει στο 3,8%» πρόσθεσε ο κ.Στουρνάρας.

Τέλος αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα ο υπουργός Οικονομικών το προσδιόρισε στα 340 εκατομμύρια ευρώ για το 2013, ενώ μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις με τους τροικανούς ο κ.Στουρνάρας τόνισε ότι «αγγίζουν θέματα πολύ λεπτά κοινωνικά και πολιτικά, είτε αυτά αφορούν τις απολύσεις είτε τους πλειστηριασμούς σε περίπτωση μη εξόφλησης των δανείων, που τώρα είναι παγωμένοι».

«Δεν θα πρέπει λόγω μη μειζόνων ζητημάτων να θέσουμε σε κίνδυνο την κυβέρνηση τη στιγμή που τα πράγματα πάνε καλύτερα. Η τρόικα θα πρέπει επίσης να καταλάβει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τους φόρους και να μειώνουμε τους μισθούς και τις συντάξεις», υπογράμμισε.

Προαναγγέλλει την κατάργηση του ειδικού ΦΠΑ στα νησιά

Ήρθε η ώρα του τέλους, όπως φαίνεται, για τον μειωμένο κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, καθώς σε συνέντευξη του στη γαλλική Liberation ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προαναγγέλλει τη κατάργηση των φορολογικών εξαιρέσεων, κάνοντας ειδική αναφορά στον ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά αλλά και στους αγρότες!

Με βάση τα όσα προβλέπει σήμερα η φορολογική νομοθεσία, ισχύουν μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ στην παράδοση αγαθών που γίνονται στα νησιά των νομών Δωδεκανήσου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κυκλάδων και στα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο.

Η μείωση δεν ισχύει μόνο για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα. Η ίδια μείωση συντελεστών ισχύει και στις παροχές υπηρεσιών που πραγματοποιούνται στα νησιά αυτά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, μόνο από αυτή την εξαίρεση η απώλεια εσόδων υπολογίζεται στα 291 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ συνολικά από τις φοροαπαλλαγές και τις φορολογικές εξαιρέσεις σε εισόδημα, ακίνητα, ΕΦΚ οι απώλειες εσόδων ανέρχονται στα 4,3 δισ ευρώ.

Όσον αφορά στους αγρότες, η υποχρεωτική τήρηση βιβλίων εσόδων- εξόδων από 1/1/2014 ήταν η προαναγγελία και της κατάργησης του ειδικού καθεστώτος, στο οποίο υπάγεται το 80% των αγροτών, δηλαδή πάνω από 500.000 αγρότες, με βάση το οποίο επιστρέφεται το 6% του ΦΠΑ στους αγρότες με βάση τα τιμολόγια πώλησης προϊόντων. Όπως επισημαίνουν, πάντως, οι γνωρίζοντες, δεν είχε ξεκαθαριστεί ακόμα το εάν η υποχρεωτική τήρηση βιβλίων εσόδων- εξόδων θα ίσχυε για όλους ή από κάποιο ύψος ακαθάριστου εισοδήματος και πάνω (30.000 ευρώ), όπως υπήρχε η σχετική εισήγηση, κάτι που σημαίνει ότι η γενική κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ θα θίξει το σύνολο των αγροτών.