05 Δεκεμβρίου 2013

Οι Έλληνες φταίνε που θα χάσουν τα σπίτια τους!

''Στην Ελλάδα δανείζονταν αδίστακτα για να αγοράσουν ακίνητα'' σχολιάζει για τους πλειστηριασμούς η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
''Οι Έλληνες δανείζονταν αρχικά χωρίς δισταγμό για να αγοράσουν ακίνητα. Στη συνέχεια η αγορά κατέρρευσε. Εδώ και έξι χρόνια ισχύει ένα μορατόριουμ για τους αναγκαστικούς πλειστηριασμούς. Η τρόικα λέει ότι η γενική προστασία ωφελεί αυτούς που απλά δεν θέλουν πια να αποπληρώσουν τα δάνειά τους'' αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Το χειρότερο είναι οι δηλώσεις πρώην Έλληνα υπουργού που προτίμησε να κρυφτεί πίσω από την ανωνυμία.

'' Πριν από την καθιέρωση του ευρώ, κανένας Έλληνας δεν θα σκεφτόταν να πάρει καταναλωτικό δάνειο σε δραχμές με 25% επιτόκιο. Με το ευρώ άρχισε να σημειώνεται μία έξαρση φαινομενικά φθηνών δανείων. Πολλοί το έκαναν και δανείζονταν αδίστακτα, χωρίς να αναλογιστούν τις συνέπειες''.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το ελληνικό κράτος θα αδυνατούσε να αντεπεξέλθει στις επιπτώσεις ενδεχόμενης άρσης της προστασίας από πλειστηριασμούς, ενώ τονίζεται πως ''ο θεσμός της ιδιόκτητης κατοικίας στην Ελλάδα είναι ο πυλώνας του ανύπαρκτου κοινωνικού συστήματος''.

Το άρθρο καταλήγει πως ''αν η κυβέρνηση δεν ανανεώσει την απαγόρευση των αναγκαστικών πλειστηριασμών που λήγει στις 31.12.2013, συντρέχει ο κίνδυνος πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων να μείνουν άστεγοι''.