05 Δεκεμβρίου 2013

Στον εισαγγελέα σαν ύποπτος για παράβαση καθήκοντος ο Θ. Πελεγρίνης-Ανοίγει τη Δευτέρα το Πολυτεχνείο

Με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης και συγκεκριμένα της παράβασης καθήκοντος καλείται να δώσει εξηγήσεις ο Πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Θεοδόσης Πελεγρίνης, ενώπιον του εισαγγελέα που διενεργεί την έρευνα για τη μη λειτουργία των πανεπιστημίων.

Ο Πρύτανης, την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένεται να περάσει το κατώφλι του Εισαγγελέα, ο οποίος και θα αποφασίσει αν στοιχειοθετούνται κατηγορίες σε βάρος του για να του ασκήσει ποινική δίωξη, ή αν ο φάκελος τεθεί στο αρχείο.

Η κλήση γίνεται στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από αναφορά που είχε υποβάλει στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ενώ με την έρευνα συσχετίστηκε και ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ στην οποία καταλογίζονται ευθύνες στον πρύτανη για την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο.

Ανοίγει τη Δευτέρα το Πολυτεχνείο

Eν τωμεταξύ, την αναστολή της απεργίας τους και την επιστροφή στην εργασία τους από τη Δευτέρα αποφάσισαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πολυτεχνείου. Πάντως ήδη στο ΕΜΠ λειτουργούν ήδη οι έξι από τις εννέα σχολές του ιδρύματος.

Αντίθετα, εκρηκτική είναι η κατάσταση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, με το εξάμηνο να εξακολουθεί να βρίσκεται στον αέρα.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των διοικητικών υπαλλήλων, σε κλίμα έντασης, ελήφθη διά βοής απόφαση για συνέχιση της απεργίας, με δύο νέες 24ωρες απεργίες την Παρασκευή και τη Δευτέρα.

Η ένταση σημειώθηκε ανάμεσα στην απεργιακή επιτροπή που ήταν υπέρ των νέων απεργιών και στο προεδρείο του συλλόγου, που αποχώρησε, καταγγέλλοντας τη διαδικασία και δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι του ΕΚΠΑ σκοπεύουν αύριο να εργαστούν κανονικά.

Μετά τη Γενική Συνελευση των υπαλλήλων, το μέλος της Απεργιακής Επιτροπής του ΕΚΠΑ Μαριλέν Λογοθέτη ανακοίνωσε την απόφαση, δηλώνοντας πως οι εργαζόμενοι καλούν τον υπουργό σε διάλογο ώστε να μπορέσει να ανοίξει το Πανεπιστήμιο, με προϋποθέσεις που είναι αναγκαίες για αυτό, όπως είπε.

Σε διαφορετική περίπτωση, πρόσθεσε, με το μισό προσωπικό σε αργία, διαθεσιμότητα και κατάργηση δεν μπορεί να λειτουργήσει το ίδρυμα.

Ο υπουργός Παιδείας έχει διαμηνύσει πάντως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διάλογος όσο είναι κλειστό το πανεπιστήμιο.