06 Δεκεμβρίου 2013

Τα καινούργια φανάρια της Αττικής θα έχουν χρονόμετρο και θα είναι φωτεινότερα

Για χρόνια ήταν απλώς ένας... Σταμάτης και ένας Γρηγόρης που εναλλάσσονταν διαδοχικά. Κάποιες άλλες φορές ήταν βουβοί καθώς τα φανάρια είχαν χαλάσει. Σίγουρα, πάντως, θαμποί αφού με τα χρόνια έχασαν τη λάμψη τους.

Τα πράγματα για τα φανάρια της Αττικής, αλλάζουν και εκσυγχρονίζονται. Σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» είχε σημειωθεί η πρόθεση της Περιφέρειας Αττικής να προσφέρει ασφαλέστερες διελεύσεις στους πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας.

Οπως ανακοίνωσε, ξεκινά η εγκατάσταση συστημάτων που θα βελτιώσουν την ορατότητα που θα βελτιώσουν την ορατότητα και ευκρίνεια των φωτεινών ενδείξεων αφού αντικαθίστανται οι παλιές λάμπες με νέου τύπου LED. Η αρχή θα γίνει από 160 σηματοδότες στην παραλιακή λεωφόρο από το Δέλτα έως τη Λίμνη Βουλιαγμένης, οι εργασίες θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Ιανουαρίου, το κόστος θα φθάσει τις 100.000 ευρώ αλλά θα προκύψει οικονομία ενέργειας έως 85%.

Παράλληλα, όμως, τρέχει και μια άλλη εργολαβία άκρως πρωτότυπη. Συγκεκριμένα: εγκαθίστανται στα φανάρια 296 ηχητικές διατάξεις, οι οποίες διευκολύνουν τη διέλευση ατόμων με προβλήματα όρασης. Οι διατάξεις κόστους 110.000 ευρώ θα τεθούν σε λειτουργία μόλις ολοκληρωθούν οι μετρήσεις και οι επιτόπιοι έλεγχοι από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών. Τέλος, εγκαθίστανται συστήματα αντίστροφης μέτρησης του χρόνου που απομένει μέχρι να αλλάξει η φωτεινή ένδειξη στο σηματοδότη. Πρόκειται για οθόνες που θα μετρούν τα δευτερόλεπτα που απομένουν ώστε ο πεζός να αποφασίζει εάν θα επιταχύνει για να περάσει ή θα περιμένει στη νησίδα.