15 Δεκεμβρίου 2013

Αντώνης Σαμαράς: «φέτος, οι πολίτες υπερφορολογήθηκαν»-Αποκλείονται βουλευτικές εκλογές το Μάιο

«Οι πολίτες φέτος γονάτισαν από φόρους», παραδέχεται ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του, προσθέτοντας πως το 2014 η φορολογική επιβάρυνση θα μειωθεί αισθητά. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δίνει σκληρή απάντηση στα σενάρια ανασχηματισμού και εξαπολύει σφοδρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα.
Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση Στουρνάρα ότι δεν υπάρχει υπερφορολόγηση στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός αναφέρει: «πράγματι, αν διαιρέσει κανείς το σύνολο των φορολογικών εσόδων του κράτους με το σύνολο του ΑΕΠ, θα διαπιστώσει ότι βρισκόμαστε κοντά ή κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όμως, υπάρχει και μία άλλη διάσταση: σχετικά μεγάλο μέρος του εθνικού εισοδήματος διαφεύγει από την φορολόγηση. Κάναμε φέτος, για πρώτη φορά, σημαντική μείωση της φοροδιαφυγής, αλλά πρέπει να επιμείνουμε γιατί η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να υπάρχει. Έτσι, υπάρχουν ακόμα πολλοί που ξεφεύγουν, αλλά όσοι δεν μπορούν να ξεφύγουν -οι περισσότεροι δηλαδή- πληρώνουν δυσανάλογα πολλά! Κι αυτό πάμε να περιορίσουμε με την διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε τελικά να παίρνουμε λίγα από πολλούς, όχι πολλά από λίγους και, μάλιστα, τους πιο ανήμπορους. Και, τέλος, οι φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν ακόμα περισσότερο το 2013 γιατί κάλυψαν όλες τις απλήρωτες οφειλές τους σε φόρους από τα προηγούμενα χρόνια. Κι έτσι υπερφορολογήθηκαν, πράγματι. Και, για να πούμε όλη την αλήθεια, φέτος στην Ελλάδα έπεσαν πολλές πληρωμές φόρων μαζί! Και σημασία δεν έχει τι λένε οι στατιστικές, αλλά τι ένιωσε η πλειονότητα των πολιτών, που γονάτισε από φόρους φέτος. Όμως, το 2014, αυτό θα είναι πολύ περιορισμένο και από τα επόμενα χρόνια θα εξομαλυνθεί η κατάσταση. Η φορολογική επιβάρυνση των πολιτών θα μειωθεί αισθητά κι άλλο… Το μεγάλο και δύσκολο βήμα έγινε ήδη το 2013. Στο εξής, τα πράγματα θα πηγαίνουν μόνο καλύτερα από πλευράς φορολογικής επιβάρυνσης».

«Εγώ πολιτεύομαι στο φως! Δεν ασχολούμαι με όποιους κινούνται στα σκοτάδια», τονίζει ο κ. Σαμαράς και απαντά σε όσους διαρρέουν σενάρια ανασχηματισμού, κάνοντας λόγο για «σενάρια πολιτικής ανωμαλίας».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον Μάιο, προσθέτοντας πως, αν υπολόγιζε με βάση το στενά κομματικό συμφέρον, θα τον συνέφεραν οι τριπλές εκλογές, αλλά για εκείνον «αποτελεί υπέρτατη προτεραιότητα να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η έξοδος από την κρίση».

«Φαίνεται πως είναι εμμονή του κ. Τσίπρα να ρίξει αυτή την κυβέρνηση πάση θυσία. Μόνο που δεν του βγαίνει...», αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Σαμαράς, καλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ –τον οποίο χαρακτηρίζει «επιτομή του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας»- «να κοιτάξει να διατυπώσει εναλλακτική λύση για την χώρα γιατί σήμερα δεν έχει και έπειτα να δει πώς θα πείσει το κόμμα του, γιατί ως τώρα μάλλον δεν τους πείθει».

Τέλος, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως η απόφαση για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους πρέπει να ληφθεί από τους εταίρους το αργότερο έως την Άνοιξη, αφήνει να εννοηθεί πωςυπάρχουν διαφωνίες στο εσωτερικό της τρόικας, τονίζει πως δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο και αποκαλύπτει ότι, πρόσφατα, συναντήθηκε με τον Κώστα Καραμανλή με τον οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις.





Πηγή: συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή»