05 Δεκεμβρίου 2013

Ετοιμοθάνατοι οι κλέφτες του ραδιενεργού υλικού στο Μεξικό

Η πηγή του κοβαλτίου-60, η επικίνδυνη ραδιενεργή ουσία που κλάπηκε στο Μεξικό μαζί με το φορτηγό που τη μετέφερε βρέθηκε σε απόσταση 500 μέτρων από το εγκαταλελειμμένο όχημα, πεταμένη σε αγρό έξω από το προστατευτικό της κέλυφος, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ατόμων που έκλεψαν το φορτηγό υπό την απειλή όπλων και ήλθαν σε επαφή με την ραδιενεργή πηγή.
Ο Μαρντόνιο Χιμένες, επιχειρησιακός διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Πυρηνικής Ασφαλείας του Μεξικού διευκρίνισε ότι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στην αγροτική περιοχή όπου βρέθηκε πεταμένη η πηγή του κοβαλτίου για να προστατεύσουν τον πληθυσμό και να ασφαλίσουν το ραδιενεργό υλικό.

Το φορτηγό, το οποίο εκλάπη σε πρατήριο καυσίμων, μετέφερε πηγή 60 γραμμαρίων κοβαλτίου-60, το οποίο προορίζεται για ιατρική χρήση.

Οι μεξικανικές αρχές σήμαναν συναγερμό μετά την κλοπή του φορτηγού προειδοποιώντας ότι το φορτίο του είναι "εξαιρετικά επικίνδυνο". Επειτα από έρευνες ημερών, οι αρχές εντόπισαν χθες το βράδυ το φορτηγό χωρίς το κιβώτιο από ξύλο και ατσάλι εντός του οποίου ήταν τοποθετημένη η κάψουλα της πηγής του κοβαλτίου.

Η ραδιενεργή πηγή είχε βγει από το εξωτερικό της περίβλημα και είχε εγκαταλειφθεί σε απόσταση 500 έως 700 μέτρων

Οι άνθρωποι που άνοιξαν το εξωτερικό περίβλημα και ήλθαν σε επαφή με το υλικό "είναι βέβαιο ότι αισθάνθηκαν έντονα συμπτώματα κατά την πορεία και πέταξαν το υλικό. Είναι σχεδόν απολύτως βέβαιο ότι οποιοσδήποτε ήλθε σε επαφή με το υλικό αυτό με τα χέρια του είτε είναι ήδη νεκρός, είτε ετοιμοθάνατος", δήλωσε ο διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Ατομικής Πυρηνικής Ασφαλείας του Μεξικού Χουάν Εϊμπενσούτς, ο οποίος κατηγόρησε την εταιρεία μεταφορών για ελλιπή μέτρα ασφαλείας του φορτίου διευκρινίζοντας ότι θα διεξαχθεί έρυνα για το θέμα αυτό.



Το φορτηγό είχε αναλάβει τη μεταφορά της πηγής του κοβαλτίου από νοσοκομείο της Τιχουάνα σε κέντρο αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων στο Μακίχκο της πολιτείας του Μεξικού, κοντά στο πρατήριο καυσίμων. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του πρατηρίου, ο οδηγός του φορτηγού έδωσε την εντύπωση ότι είχε παρκάρει για να περάσει τη νύκτα περιμένοντας το άνοιγμα του κέντρου αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων το πρωί.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφαλείας του Μεξικού, η πηγή του κοβαλτίου δεν ήταν επικίνδυνη όσο βρισκόταν μέσα στο περίβλημά της.

Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (IAEA) μέχρι τη στιγμή της κλοπής του φορτηγού, η ραδιενεργή πηγή ήταν καλά προστατευμένη".

Αν και αρχικά εκφράσθηκαν φόβοι ότι το υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή "βρώμικης βόμβας", με τον συνδυασμό συμβατικών εκρκτικών υλών και ραδιενεργών ισοτόπων, οι αρχές θεωρούν ότι επρόκειτο για μία κοινή κλοπή φορτηγού και ότι οι δράστες είχαν άγνοια του φορτίου που μετέφερε.