17 Δεκεμβρίου 2013

Βουλή: Ένταση μεταξύ Χατζηδάκη και Λαφαζάνη για τους πλειστηριασμούς

Ένταση προκλήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τον Ενιαίο Φόρο Ακίνητων όταν στην Αίθουσα προσήλθε ο υπουργός Ανάπτυξης με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να ζητούν να μάθουν τι θα γίνει με το θέμα των πλειστηριασμών.

«Για την προστασία των δανειοληπτών, όπως σάς έχω πει, θα γίνει συζήτηση πολύ σύντομα», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη να άπαντα: «ακούσαμε ότι θα μας φέρετε διάταξη για τους πλειστηριασμούς το επόμενο διάστημα. Την Παρασκευή κλείνει η Βουλή, πραξικοπήματα δεν θα κάνετε. Αυτά τέλος».

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα την Τρίτη στη Δημόσια Τηλεόραση ο υπουργός Ανάπτυξης, η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς, κατατίθεται στη Βουλή εντός της εβδομάδας.

Ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι στη ρύθμιση θα υπάρχουν τρία κριτήρια, η περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, το εισόδημά του και μία μίνιμουμ καταβολή της οφειλής. «Στόχος, να ξαναζωντανέψει η σχέση δανειολήπτη – τράπεζας» επισήμανε. Ανέφερε ότι η διαφωνία του με την τρόικα έχει να κάνει με το ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν μια πιο αυστηρή προσέγγιση σε σχέση με τα κριτήρια απελευθέρωσης των πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα αφορά προστασία της πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 160.000 ευρώ, ενδεχομένως και 180.000 ευρώ, και οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη έως 25.000 ευρώ, ενδεχομένως και 20.000 ευρώ και πληρωμή μίας ελάχιστης μηνιαίας δόσης.

«Θα νομοθετήσουμε, αν όχι με συμφωνία της τρόικας, με την ανοχή της» δήλωνε τη Δευτέρα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.

Πηγή: http://www.skai.gr