Έξι βήματα περιλαμβάνει το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για την επιστροφή της χώρας στις αγορές. Πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Αθήνα θα επιχειρήσει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών το ερχόμενο φθινόπωρο.
Την αρχή έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τον περασμένο Μάιο θέτοντας για πρώτη φορά ως στόχο την έκδοση ομολόγου στο β' εξάμηνο του 2014, για να ακολουθήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τελευταία αναφορά αυτή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή :
«Σε συνδυασμό με τις ήδη σημαντικές δημοσιονομικές επιδόσεις και τις αισιόδοξες μακροοικονομικές ενδείξεις, προωθείται ο σχεδιασμός χρηματοοικονομικών τεχνικών που θα καταστήσουν εφικτή την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου μέσω προσφυγής σε νέο δανεισμό, μεσοπρόθεσμης διάρκειας, κατά το 2ο εξάμηνο του 2014.»
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο «Τύπος της Κυριακής»,το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Αθήνα θα επιχειρήσει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών το ερχόμενο φθινόπωρο με κρατικούς τίτλους πενταετους διάρκειας αξίας περίπου 3 δισ.ευρω.
Απαραίτητη προϋπόθεση εκτός από την πολιτική ομαλότητα, να έχει ξεκαθαρίσει το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.
Αναλυτικά τα έξι βήματα που περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την επάνοδο της χώρας στις αγορές έχουν ως εξής:
1. Επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος
Eφόσον τον ερχόμενο Απρίλιο η Eurostat επαληθεύσει το πρωτογενές πλεόνασμα των 812 εκατ. ευρώ, ενεργοποιείται αυτόματα η συμφωνία του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012 για περαιτέρω ελάφρυνση του δημοσίου χρέους
2. Εφαρμονγή των μέτρων μέτρων και διαρθρωτικών μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί, ώστε να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών το 2014 αναμένεται θετικός ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ κατά 0,5%-0,6%, με το 2013 να κλείνει με ύφεση 3,8% έναντι εκτίμησης 4%.
3. Αξιοποίηση του θετικού κλίματος
Το τρίτο βήμα περιλαμβάνει την επίτευξη σημαντικών επενδυτικών πρωτοβουλιών μέσα στο επόμενο έτος ώστε η πολυπόθητη ανάπτυξη για γίνει αισθητή και το σημαντικότερο να αναγνωριστεί από τους οίκους αξιολόγησης.
4. Εξοδος των ελληνικών τραπεζών για ομολογιακό δανεισμό ως προάγγελος της επιστροφής του Δημοσίου στις αγορές κεφαλαίου
5. Εθελοντική τεχνική «αναδιάρθρωση» των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών
Το 5ο βήμα περιλαμβάνεται στο κείμενο του Προϋπολογισμού. Οι κάτοχοι των συγκεκριμένων τίτλων θα κληθούν να τους ανταλλάξουν εθελοντικά με νέους ίσης ονομαστικής αξίας αλλά με διαφορετικές χρονικές λήξεις ώστε να περιοριστεί ο αριθμός εκδόσεων από 20 σήμερα σε 5.
6. Εξοδος στις αγορές με νέα ομολογιακή έκδοση (σ.σ. έκδοση νέου πενταετους τίτλου αξίας περίπου 3 δισ.ευρω).