17 Δεκεμβρίου 2013

Το deal του Τσουκαλά

Κατερίνα Γκίκα

Μπαίνω στην ηλεκτρονική σελίδα του Δημήτρη Τσουκαλά για να διαβάσω το βιογραφικό του. Ομολογώ πως ελάχιστα πράγματα γνώριζα μέχρι σήμερα για τον βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Το εκατομμύριο όμως που κατάφερε να εξασφαλίσει για τα γεράματα του, με έκανε να ψάξω καλύτερα το... «έσχες» του. Τον κοιτώ να ποζάρει αμέριμνος στην φωτογραφία της κεντρικής του σελίδας, δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Μανώλη Γλέζο και αναρωτιέμαι κατά πόσο ο πρώτος βλέπει τα πράγματα από το ίδιο ύψος, με τον αρχηγό του κόμματός του και το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς.

Επανέρχομαι όμως στο βιογραφικό: «Όλη του τη ζωή εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα, στην Ολλανδική Τράπεζα ΑΒΝ AMRO όπου επί σειρά ετών ήταν Πρόεδρος των εργαζομένων. Διετέλεσε Πρόεδρος της ΟΤΟΕ (Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος) και συνέδεσε το όνομά του με τους μεγάλους αγώνες για το Ασφαλιστικό και για την κατοχύρωση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας», αναφέρει.

Ομολογώ πως είμαι εξ αρχής προκατειλημμένη με τους συνδικαλιστές, όμως είναι στα υπέρ του, το ότι δεν υπήρξε ποτέ στην ζωή του δημόσιος υπάλληλος. Παρ' όλα αυτά αναρωτιέμαι πάλι πώς κατάφερε ο άνθρωπος να εξασφαλίσει ένα αστρονομικό ποσό για αποζημίωση με την αποχώρηση και συνταξιοδότησή του. Ποιό ήταν το μυστικό αυτού του ιδιωτικού υπαλλήλου που δεν το μοιράζεται μαζί μας; Τι ασφαλιστικό πρόγραμμα ήταν αυτό που έκανε μια τράπεζα σε μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία που έκανε εκατομμυριούχους τους υπαλλήλους του;

«Δεν είναι εφάπαξ», έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο πρώην συνδικαλιστής και νυν πολιτικός αλλά «αποζημίωση από ιδιωτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα που παρείχε η εταιρεία GENERALLI σε εργαζόμενους της τράπεζας ABN-AMRO, όπου εργαζόταν επί «35 συνεχή έτη». Η συγκεκριμένη τράπεζα είχε ασφαλίσει όλο της το προσωπικό με τους ίδιους όρους στην ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία σε ειδικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης, από όπου παρέλαβα την επιταγή της αποζημίωσής μου».

Επανέρχομαι στην αρχική μου σκέψη. Αναρωτιέμαι αν ο κ. Τσουκαλάς θα μπορούσε, να πείσει τον Αλέξη Τσίπρα, μετά από αυτή την προσωπική εμπειρία που τον έκανε πάμπλουτο, για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να βρει το δίκιο του ο εργάτης χωρίς να παρεμβαίνει το κράτος. Γιατί προσωπικά ο κ. Τσουκαλάς το βρήκε το δικό του δίκιο, όπως ο ίδιος λέει, ως σκληρά εργαζόμενος σε μια τράπεζα ξένων συμφερόντων και με μια ιδιωτική ασφάλιση που έκανε η τράπεζα για τον ίδιο και άλλους συναδέλφους του. Πολύ καλό το deal του Συριζαίου βουλευτή, αλλά παρακαλώ, αν πράγματι νοιάζεται για τον λαό και όχι μόνο για την... τσέπη του, ας βγει να μας μιλήσει, να πει πώς τα κατάφερε εκείνος να ξεχωρίσει από τον απλό μεροκαματιάρη εργάτη που εκμεταλλεύονται οι εργοδότες. Ας μας αναλύσει και όλους τους μαθηματικούς τύπους αν χρειαστεί να κάνει κι εμάς σοφούς, για να έχει μια αξία ότι είναι εκπρόσωπος του ελληνικού Έθνους.

protagon.gr