07 Δεκεμβρίου 2013

Οι ΗΠΑ διατηρούν την ισχύ τους στον Κόλπο αλλά δεν δίνουν το στελθ F-35 λόγω Ισραήλ

Να διασκεδάσει τις ανησυχίες των χωρών του Κόλπου για την προσωρινή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα προσπαθήσει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, από το βήμα της διάσκεψης για την ασφάλεια που διεξάγεται στη Μανάμα, πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στον Περσικό Κόλπο. Πηγές στην Ουάσινγκτον ωστόσο αποκλείουν την απελευθέρωση της πώλησης του στελθ F-35 στις χώρες της περιοχής, προκειμένου να διατηρηθεί το στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ ανοίγει τις εργασίες της Συνόδου για την ασφάλεια “Ο διάλογος της Μανάμα” που διοργανώνεται στο Μπαχρέιν από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών (IISS) με έδρα το Λονδίνο.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ ανοίγει τις εργασίες της Συνόδου για την ασφάλεια “Ο διάλογος της Μανάμα” που διοργανώνεται στο Μπαχρέιν από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών (IISS) με έδρα το Λονδίνο.

Στη διάρκεια ενός ταξιδιού που έχει στόχο να διαβεβαιώσει τους συμμάχους των ΗΠΑ στον Κόλπο, που ανησυχούν για τη διπλωματική προσέγγιση Ουάσινγκτον-Τεχεράνης, ο Χέιγκελ απαρίθμησε τα όπλα και τις αμερικανικές δυνάμεις που θα παραμείνουν ανεπτυγμένες στην περιοχή.
"Έχουμε χερσαία, αεροπορική και ναυτική παρουσία με περισσότερους από 35.000 άνδρες μέσα στον Κόλπο και στην ακριβώς γύρω από αυτόν περιοχή", τόνισε και οι ΗΠΑ "δεν προτίθενται να τροποποιήσουν τον αριθμό αυτό".

Ο υπουργός Άμυνας διευκρίνισε ότι οι δυνάμεις αυτές αριθμούν 10.000 στρατιώτες, με τεθωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα Απάτσι, περί τα 40 πολεμικά πλοία και αεροπλανοφόρα, πυραυλικά αμυντικά συστήματα, προηγμένης τεχνολογίας ραντάρ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη για αποστολές παρακολούθησης, στρατιωτικά αεροσκάφη που μπορούν ανά πάσα στιγμή να πραγματοποιήσουν επιχείρηση.

"Αναπτύξαμε τα πιο σύγχρονα στρατιωτικά μας αεροσκάφη στην περιοχή, κυρίως τα F-22, για να διασφαλιστεί ότι μπορούμε να απαντήσουμε ταχύτατα σε κάθε ενδεχόμενο", δήλωσε ο Χέιγκελ.

"Αν προσθέσουμε τα μοναδικά πολεμοφόδιά μας, κανένας στόχος δεν είναι εκτός του βεληνεκούς μας", πρόσθεσε αναφερόμενος στα "bunker buster", τις βόμβες διάτρησης ισχυρά προστατευόμενων στόχων θαμμένων βαθιά στη γη.

Οι χώρες του Κόλπου και τα στελθ F-35

Ακανθώδες στρατιωτικό ζήτημα ενδέχεται να αποτελέσει πάντως το ζωηρό ενδιαφέρον και η μεγάλη ζήτηση από τις χώρες του Περσικού Κόλπου για το νέο μαχητικό τζετ F-35 της Lockheed Martin Corp σχετικά με την απελευθέρωση της πώλησης του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους στα κράτη της περιοχής νωρίτερα από το αναμενόμενο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες του κλάδου της στρατιωτικής βιομηχανίας έχουν δηλώσει ότι δεν αναμένουν η Ουάσιγκτον να επιτρέψει την πώληση του F-35 σε χώρες του Περσικού Κόλπου πριν το 2020. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την προμήθεια του πρώτου F-35 από το Ισραήλ, που αναμένεται να γίνει το 2016.

Η Ουάσιγκτον έχει ήδη εγκρίνει την πώληση του νέου μαχητικού τύπου στελθ σε μια σειρά από χώρες-συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και του Ισραήλ. Οι πωλήσεις σε κράτη του Περσικού Κόλπου όμως θα αποτρέψουν το ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή.

Η συζήτηση σχετικά με την πώληση του τζετ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε άλλους συμμάχους των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο άνοιξε κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επίδειξης στο Ντουμπάι, τον περασμένο μήνα, με τους πιθανούς αγοραστές να "ζυγίζουν" αν πρέπει να προμηθευτούν τα υπάρχοντα αεροπλάνα ή να περιμένουν η κυβέρνηση των ΗΠΑ να κυκλοφορήσει το νέο μαχητικό στελθ F-35.

Το νέο μαχητικό είναι το πιο ακριβό πρόγραμμα εξοπλισμών του Πενταγώνου. Η εταιρεία Lockheed κατασκευάζει τρία μοντέλα F-35 για το στρατό των ΗΠΑ και οκτώ χωρών που βοήθησαν τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του. Τη Βρετανία, τον Καναδά , την Αυστραλία , την Ιταλία , τη Νορβηγία , την Τουρκία , τη Δανία και τις Κάτω Χώρες. Το αρχικό πρόγραμμα κατασκευής του F-35 είχε προβλεπόμενο κόστος 392 δισ. δολαρίων αλλά ταυτόχρονα αντιμετώπισε επανειλημμένως καθυστερήσεις και μια αύξηση περίπου 70% του κόστους πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις.

www.enet.gr/?i=news.el.article&id=403160