20 Δεκεμβρίου 2013

Αποσύρθηκε η διάταξη που προέβλεπε απαλλαγή φόρου για τα ακίνητα των οff shore εταιρειών που νοικιάζονται σε ναυτιλιακές

Απέσυρε τελικά υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τη διάταξη που προέβλεπε την απαλλαγή φόρου για τα ακίνητα των offshore εταιριών που νοικιάζει σε ναυτιλιακές.

Πριν την παρέμβαση του υπουργού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέφερε πως...
«με βάση το άρ. 33 οι εταιρίες offshore επειδή μισθώνουν τα ακίνητα σε ναυτιλιακές εταιρίες, δεν υπόκεινται στο σχετικό φόρο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, όσοι θέλουν να μεταβιβάσουν ακίνητα στήνουν offshore και μετά ένα γραφειάκι ναυτιλιακής και μεταβιβάζουν το ακίνητο και τα δημοσιεύματα λένε ότι έχουν καταλογιστεί ήδη φόροι πάνω από 90 εκατ. ευρώ και δεν θα πληρωθούν καθώς έχει αναδρομική ισχύ το άρθρο από 1.1.2010. Μην επιμείνετε στη διάταξη κ. υπουργέ... μην αφήνετε ανοικτό το παράθυρο».

Ο κ. Στουρνάρας απαντώντας στον Παναγιώτη Λαφαζάνη του είπε ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι εξηγώντας ότι «όλες οι νομικές οντότητες θα πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα είναι αυξημένος για όσες offshore εταιρίες δεν αποκαλύπτονται». Πρόσθεσε όμως απευθυνόμενος προς τον κ. Λαφαζάνη «θα την αποσύρουμε προκειμένου να τη μελετήσετε καλύτερα και θα το επαναφέρουμε σε άλλο νομοσχέδιο».