02 Δεκεμβρίου 2013

H ζωή πίσω από τη μπούργκα -Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας φωτογραφίζονται σε πόζες που σκανδαλίζουν [εικόνες]

Το 2009 η Βρετανίδα φωτογράφος Ολιβια Αρθουρ κλήθηκε από το Βρετανικό Συμβούλιο στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να μυήσει τις γυναίκες της χώρας στα μυστικά της φωτογραφίας. Εκείνη συμφώνησε με την προσδοκία ότι θα είχε την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων, να ζήσει και να γνωρίζει από κοντά τις γυναίκες που κρύβονται πίσω από απρόσωπες μπούργκες.
«Ηθελα να κάνω μια σειρά που θα αποκάλυπτε αυτόν τον παράξενο κόσμο που ελάχιστα γνωρίζουμε για αυτόν», ανέφερε η φωτογράφος. Ωστόσο το να εργάζεται κανείς σε μια χώρα με αυστηρούς κανόνες για το τι μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει μια γυναίκα, είναι εξοργιστικό, αποκαλύπτει η ίδια.

«Στις περισσότερες που φωτογράφισα δεν τους επιτράπηκε η άδεια να ποζάρουν όπως επιθυμούσαν. Αλλές πάλι κατάφεραν και ξεπέρασαν τις όποιες αναστολές. Μια από τις κοπέλες είχε μαζί της, κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης, και τον σύζυγό της».
Το αποτέλεσμα φυσικά δικαιώνει την καλλιτέχνιδα, η οποία κατάφερε να αποτυπώσει με την κάμερά της ξέγνοιαστες στιγμές από πανέμορφα κορίτσια που για λίγο πέταξαν μακριά τις άβολες «στολές» ηθικής.