Πριν το κλασικό ποίημα ότι η Κρήτη ενώθηκε με την Ελλάδα χάρη στις ενέργειες του "Εθνάρχη" Βενιζέλου να πούμε:
-Ουσιαστικά η Ένωση έγινε την 24η Σεπτεμβρίου του 1908 όταν ο κόσμος των Χανίων...
σε λαϊκή συγκέντρωση απαίτησε την Ένωση αφού είχε μπουχτίσει από τη «διπλωματία» του Βενιζέλου που συνεχώς ανέβαλλε την διακήρυξη της Ένωσης. Από εκείνη τη μέρα η Κρήτη διοικούνταν βάση του Συντάγματος και των Νόμων της Μητέρας Πατρίδας
- Στις 1 Οκτωβρίου του 1912 έγινε οι πρώτη συνεδρίαση της Βουλής των εκλογών που μόλις είχε κερδίσει ο Βενιζέλος. Στην Αθήνα είχαν έρθει και 67 κρήτες βουλευτές που είχαν εκλεχθεί σε εκλογές που έκαναν οι Κρήτες τον Μάρτιο του 2012. Οι βουλευτές κατευθύνθηκαν από το Ξενοδοχείο Απολλών δια μέσω της Σταδίου πεζή προς τη Βουλή. Στο δρόμο ήταν συγκεντρωμένοι Αθηναίοι πολίτες που τους χειροκροτούσαν και ζητωκραύγαζαν. Έφτασαν στη Βουλή έκατσαν στις θέσεις των βουλευτών και τότε έγινε το επικό: Ο Βενιζέλος τους έδιωξε με την προτροπή να ξανακάνουν κανονικές εκλογές με όλο τον πληθυσμό του νησιού... οι Κρήτες είχαν βλέπετε κάνει εκλογές μόνο μεταξύ των Ελλήνων και ο Βενιζέλος ήθελε να βγούνε και μουσουλμάνοι βουλευτές! Διέκοψε την πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση για εκλογή Προεδρείου και δεν την ξανάρχιζε αν δεν έφευγαν από την αίθουσα της Βουλής (μάλιστα έκανε και κάτι κατινιές ότι δήθεν λιποθύμισε και τον πήγαν σηκωτό στο γραφείο του...) Η δικαιολογία του ήταν ότι δεν μπορούσε να τους δεχθεί γιατί θα εξοργίζονταν η Τουρκία και ήθελε ειρήνη με τη γείτονα!! Σημειώστε ότι την προηγούμενη μέρα οι Τούρκοι είχαν κατασχέσει ελληνικά εμπορικά πλοία στην Πόλη και κρατούσαν τα πληρώματά τους!! Οι βουλευτές τελικά απόχώρησαν και όλοι κατευθύνθηκαν στο σιδηροδρομικό σταθμό (Πελοποννήσου όπως λεγόταν τότε) για να υποδεχθούν τον Πρίγκηπα Γεώργιο που επέστρεφε από ταξίδι στη Δανία... Ξέρετε τον Πρίγκηπα που μέχρι το 1905 ήταν Ύπατος Αρμοστής της Κρήτης οπότε και με την Επανάσταση της Θερίσου ο πράκτορας των Άγγλων κατάφερε και τον έδιωξε καθώς ήταν... αυταρχικός, καταπίεζε τον λαό, ήθελε να χτίσει παλάτι κλπ. φαιδρά. Αυτόν πήγαν να υποδεχθούν οι Κρήτες που έδιωξε από τη Βουλή ο Βενιζέλος για να διαφυλάξει την ειρήνη με την Τουρκία... την Τουρκία που λίγες μέρες μετά της κήρυξε τον πόλεμο αφού έτσι του είπαν να κάνει οι εντολείς του οι Άγγλοι!
Όλο το αφιέρωμά μας στον πράκτορα των Άγγλων Βενιζέλο ΕΔΩ
Διαβάστε και την σημερινή είδηση:
Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα 100 χρόνια από την ιστορική ημέρα της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.
Στις 11.30 πραγματοποιήθηκε η τελετή έπαρσης της σημαίας στο φρούριο του Φιρκά, εκεί που πριν από έναν αιώνα υψώθηκε σε επίσημη τελετή η ελληνική σημαία ως επισφράγιση της ένωσης.
Όπως γράφει το FlashNews, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκη, ςο οποίος απαντώντας σε δημοσιογράφος δήλωσε:«Η κυβέρνηση σήμερα καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις προς όφελος όμως του ελληνικού λαού. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί απαρέκλητη και έχοντας πάντα συναίσθηση του μεγάλου καθήκοντος που σηκώνομε όλοι στις πλάτες μας».
Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από το Δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη.
Όλα κατακτώνται με αγώνες του λαού και ηγέτες που παίρνουν δύσκολες αποφάσεις, τόνισε ο κ. Σκουλάκης ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της ημέρας, στα γεγονότα της εποχής που οδήγησαν στην ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα καθώς και στο διαχρονικό μήνυμα της ημέρας:
"Ο αγώνας αυτός των Κρητών για την Ένωση έδειξε πολύ ανάγλυφα ότι οι άνθρωποι δημιουργούν την ιστορία και όχι η μοίρα ή οι «σκοτεινές» δυνάμεις. Ας δείξουμε και σήμερα σε όλους ότι εμείς φτιάχνουμε τη ζωή μας, ότι ξέρουμε να διαχειριζόμαστε το σήμερα και το αύριο, όπως έκανε η Κρήτη που σήμερα γιορτάζουμε την Ένωσή της με την Ελλάδα.
Το ηχηρό μήνυμα της σύντομης αυτής αναδρομής στα γεγονότα της περιόδου εκείνης είναι πως και τα μικρά και τα μεγάλα κατακτώνται μόνον με αγώνες. Τίποτε δεν είναι μοιραίο. Τίποτα δεν χαρίζεται. Όλα κατακτώνται με αγώνες του λαού και άξιους ηγέτες, ικανούς να καθοδηγούν το λαό παίρνοντας δύσκολες αποφάσεις".
Στη συνέχεια έγινε έπαρση της Σημαίας.
Πάνω από το φρούριο πέταξαν μαχητικά αεροσκάφη της 115.Π.Μ. τα οποία εντυπωσίασαν με τους ελιγμούς τους και τράβηξαν τα βλέμματα όλων στον ουρανό.
Ακολουθησε επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης (παρουσίαση αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων), στο Δημαρχείο Χανίων για τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης του Ελευθερίου Βενιζέλου, στον Φιλολογικό Σύλλογο “Χρυσόστομος” (φωτογραφική έκθεση Περικλή Διαμαντόπουλου) και στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων (έκθεση “Κρήτη 1913-2013”).
Στις 19:30 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων θα γίνει μουσική εκδήλωση από το Σώμα Μουσικής του Πολεμικού Ναυτικού για τα 40 χρόνια λειτουργίας του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης.
(Πηγή ΦΩΤΟ: FlashNews)
newsit.gr