26 Ιανουαρίου 2014

Πρόταση για περαίωση-φοροαμνήστευση κρυφών εισοδημάτων 100 δισ. που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό

Εάν εφαρμοστεί, υπολογίζεται ότι μπορεί να αποφέρει στα δημόσια ταμεία από 5-7 δισ.ευρώ

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζουν «χρήσιμη» την πρόταση για την περαίωση εισοδημάτων 100 δισ. σε βάθος 10ετιας,  τονίζοντας ότι θα μπορούσε να εισφέρει σημαντικά ποσά στα ταμεία του κράτους για τη διετία 2014-2015.

Η πρόταση σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ συνίσταται σε φορολόγηση με συντελεστές 4% έως 10% αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων, 9% έως 10% για περιουσιακά στοιχεία εκτός Ελλάδας, ενώ για περιουσιακά στοιχεία εκτός Ελλάδας που δηλώνονται και επιστρέφουν στην ελληνική οικονομία, ο συντελεστής θα μπορούσε να είναι 6%-7%, με τα έσοδα να προσδιορίζονται στα 7 έως 10 δισ. ευρώ.

Η πρόταση αυτή συγκρούεται με το μνημόνιο το οποίο απαγορεύει ρητά τις φοροαμνηστεύσεις.

Η πρώτη αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών, και υπό το βάρος της απαγόρευσης της τρόικας, ήταν πως η πρόταση δεν έχει συζητηθεί στους κόλπους του υπουργείου και ότι ενδεχόμενη περαίωση θα έπρεπε να συνοδεύεται με επιβολή φόρου με υψηλό συντελεστή, ενώ ακολούθησε δημόσια τοποθέτηση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη που απέρριπτε μια τέτοια ρύθμιση.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στα “ΝΕΑ”, σημείωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι αντίθετο στην πρόταση αλλά δεν έπρεπε να δρομολογηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην πρόκειται για περαίωση, να μην μπορεί να θεωρηθεί φοροαμνήστευση και να έχει τη μορφή “αναδρομικής πληρωμής φόρου”.

Η αναλυτική πρόταση για την οριστική φορολογική περαίωση εισοδημάτων και περιουσίας σε βάθος δεκαετίας τοποθετεί, σύμφωνα με τα “ΝΕΑ” τα εισοδήματα στα 100 δισ. ευρώ.

Το ποσό των 100 δισ. ευρώ τεκμηριώνεται βάσει ερευνών που έχουν καταδείξει ότι η σκιώδης οικονομία στην Ελλάδα ανέρχεται σήμερα στα 44 δισ. ευρώ, ενώ το 2009 ήταν στα 60 δισ. ευρώ.

Επίσης ακαδημαϊκές εργασίες τοποθετούν τη συνολική φοροδιαφυγή στην Ελλάδα την περίοδο 2002 – 2009 στα 200 δισ. ενώ στα ποσά αυτά πρέπει να προστεθούν και τα περίπου 80 δισ. σε καταθέσεις  της περιόδου 2009 – 2011.