30 Ιανουαρίου 2014

Αν η Ελλάδα είχε σήμερα δραχμή η ΤτΕ θα εκτόξευε τα επιτόκια στο 30%


Η FED ανακοίνωσε περαιτέρω μείωση αγοράς ομολόγων κατά 10 δισεκ. δολ. στα 65 δισεκ. στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης

Τα emerging markets έχουν χτυπηθεί βάναυσα εσχάτως μετά την απόφαση της FED να θέσει φραγμούς στην ακραία κερδοσκοπία των hedge funds.
Η FED έβλεπε ότι τα αμερικανικά funds μεταφέρουν σημαντικά κεφάλαια στις αναδυόμενες αγορές, εξέλιξη που αποδυνάμωνε το δολάριο και ταυτόχρονα μείωνε τις επενδύσεις στις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα είναι αναδυόμενη αγορά και επειδή επλήγησαν οι αναδυόμενες αγορές ήταν εύλογο να χτυπηθεί και η Ελλάδα.

Πριν ανακοινωθεί επίσημα η υποβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς σε emerging markets, όταν όλοι έβλεπαν εισροές δισεκατομμυρίων, είχαμε διατυπώσει την άποψη ότι μια υποβάθμιση είναι πάντα μια υποβάθμιση.

Η Ελλάδα από την μια δέχθηκε ένα ισχυρό σοκ ως emerging markets από ώριμη αρχικώς αγορά αλλά διασώζεται κατά ένα τρόπο λόγω της παρουσίας του ευρώ.

Αν η Ελλάδα σήμερα είχε την δραχμή αντί του ευρώ η ΤτΕ θα έπρεπε να είχε παρέμβει αμέτρητες φορές και να εκτοξεύσει τα επιτόκια της δραχμής στο 25% με 30% για να ανακόψει την κατάρρευση της δραχμής έναντι ευρώ και δολαρίου.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας υποχρεώθηκε σε μια άκρως αμφισβητήσιμη ενέργεια να εκτινάξει τα επιτόκια +4,25% στο 12% για να ανακόψει την βίαιη διολίσθηση της λίρας.

Η ρουπία στην Ινδία ή το ράντ της Νοτίου Αφρικής, ή το πέσος της Αργεντινής δέχθηκαν ένα πολύ ισχυρό σοκ.

Η Ελλάδα και η ΤτΕ δεν είχαν να ανησυχούν πέραν της ανόδου των spread στα ομόλογα και της πτώσης του χρηματιστηρίουμ ακριβώς λόγω της ύπαρξης του ευρώ.....

Άρα αν η Ελλάδα ήταν emerging market με δραχμή σήμερα θα είχε καταστραφεί καθώς τα επιτόκια θα είχαν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη προκαλώντας πανικό στην εσωτερική αγορά.

Η Ελλάδα δεν είναι όμως στην δραχμή αλλά στο ευρώ.

Η Ελλάδα έχει ένα πλεονέκτημα, το μόνο ως αναδυόμενη οικονομία και αγορά έχει ευρώ ενώ είναι αναδυόμενη.

Όσον αφορά την απόφαση της FED να μειώσει περαιτέρω τις αγορές ομολόγων ενώ προηγουμένως απείλησε τα funds που κερδοσκοπούσαν στις αναδυόμενες αγορές ήταν για τις ΗΠΑ και το δολάριο σωστή απόφαση.

Δείτε πως κινείται η FED στην ώριμη αγορά των ΗΠΑ και πως η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας στην αναδυόμενη αγορά της Τουρκίας.

Δεν είναι μόνο οι τεράστιες διαφορές στις δυνατότητες των οικονομιών ή της παρέμβασης της FED στο παγκόσμιο σύστημα αγορών και ισοτιμιών.

Η FED κινείται πολύ ώριμα και η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα λόγω της πίεσης στην λίρα πολύ σπασμωδικά.

Η Κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αυξάνοντας τα επιτόκια επέλεξε τον εύκολο αλλά δυστυχώς λάθος δρόμο.

Αν μείνουν για καιρό τα επιτόκια στο 12% η τουρκική οικονομία καταστράφηκε και μαζί οι τράπεζες και στο τέλος και το νόμισμα….

H κριτική του Erdogan που εναντιώθηκε στην αύξηση των επιτοκίων ήταν ορθή.
www.bankingnews.gr