13 Ιανουαρίου 2014

Ο Φιλιππίδης προσέλαβε Τούρκο δικηγόρο για να μην μείνει 40 ημέρες στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης

Ο Άγγελος Φιλιππίδης που κρατείται στις φυλακές Μάλτεπε στην Κωνσταντινούπολη από το Σάββατο διόρισε και Τούρκο δικηγόρο για να επισπεύσει τις διαδικασίες επιστροφής του, καθώς κινδυνεύει να μείνει ακόμα και σαράντα ημέρες στις τουρκικές φυλακές.

Σύμφωνα με το capital.gr ο κ.Φιλιππίδης βρίσκεται στη φυλακή όπου κρατούνται οι προς απέλαση ξένοι υπήκοοι και περιμένει την έκδοσή του στην Ελλάδα. Μάλιστα ο Έλληνας συνήγορός του Θανάσης Βαρλάμης υποστήριξε πώς ο Άγγελος Φιλιππίδης παραιτήθηκε κάθε ένστασης που θα μπορούσε να καθυστερήσει την διαδικασία ενώ προσκόμισε το αεροπορικό εισιτήριο που αποδείκνυε ότι θα ερχόταν στην Ελλάδα σήμερα Δευτέρα για να παρουσιασθεί ενώπιον του ανακριτή για την υπόθεση του ΤΤ.

Σε αυτές τις φυλακές κρατείται ο Φιλιππίδης

Εχουν την φήμη των πιο επικίνδυνων φυλακών της Τουρκίας – και όχι μόνο- και ότι όσα εκεί συμβαίνουν ξεπερνούν ακόμα και το Εξπρές του Μεσονυχτίου. Οι φυλακές Μαλτεπέ που βρίσκονται στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, έχουν πολλές φορές γίνει αντικείμενο καταγγελιών για τις συνθήκες διαβίωσης, τα βασανιστήρια και τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης. Σημειώνουμε ότι ότι εκεί οδηγούνται και οι προς απέλαση ξένοι.

Πλήθος καταγγελιών έχουν γίνει από οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέροντας βασανιστήρια σε βάρος των κρατουμένων από Τούρκους στρατιώτες, ενώ διάσημες είναι οι νυχτερινές εφόδοι τις οποίες πραγματοποιούν οι φύλακες στα κελιά των κρατουμένων κυρίως σε αυτά των νεαρών Κούρδων.

Τον Οκτώβρη του 2013 δημοσιεύτηκε η έκθεσή για τα γεγονότα που είχαν λάβει χώρα και καταγγελθεί τον Ιούνιο του 2012 και αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ασκείται υπέρμετρη βία από τους υπαλλήλους όταν επεμβαίνουν για να σταματήσουν διαμάχες των κρατουμένων.