30 Ιανουαρίου 2014

Σαμαράς: «Δεν συνεργαζόμαστε με όσους υπονομεύουν τη χώρα-Εκλογές το 2016»

Τέλος στην εσωστρέφεια που προκαλείται από τις δυσμενείς δημοσκοπικές εκτιμήσεις αλλά και από τη σεναριολογία περί κυβερνητικών αλλαγών και «μεγάλων συνασπισμών» έβαλε ο Πρωθυπουργός με τη σημερινή του ομιλία προς την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν συνεργαζόμαστε με όσους υπονομεύουν τη χώρα.

«Για το καλό της χώρας μπορούμε να συνεργαστούμε και με τους αντιπάλους μας. Με το ΠΑΣΟΚ το κάναμε ήδη αλλά έπρεπε να έχουμε σύμπτυξη απόψεων σε δύο πράγματα. Εμείς την υπευθυνότητα μας την έχουμε δείξει και ως κυβέρνηση και ως Αντιπολίτευση. Κριτήριό μας ο τόπος, η αγάπη μας για την πατρίδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν έχει ψηφίσει ούτε ένα νόμο. Ούτε εκείνα που είναι προφανέστατα ευεργετικά. Ενα “όχι‘ σε όλα. Ο ελληνικός λαός τα καταλαβαίνει αυτά. Δεν είναι καλό να του λες όχι σε όλα. Δεν είμαστε εδώ για καταδικάσουμε τον κόσμο σε αιώνια κατάθλιψη. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό κάνει. Όσο υπάρχει αυτή η ανευθυνότητα δεν έχουμε κανένα περιθώριο συνεργασίας μαζί του» είπε χαρακτηριστικά.
«Εμείς δεν κάνουμε συνεργασίες με όσους ζητούν να αφοπλίσουν την αστυνομία και να αφήσουν ελεύθερους τους τρομοκράτες. Και αλλάζουμε το νόμο για τις άδειες των καταδίκων και φτιάχνουμε και φυλακές υψίστης ασφαλείας για τους εγκληματίες.

Να τους πείσουμε να γίνουν μια αξιόπιστη Αντιπολίτευση “ναι“, αλλά να συγκυβερνήσουμε με κάποιους οι οποίοι υπονομεύουν τη χώρα, όχι» πρόσθεσε.
Παράλληλα ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις τα οποία όπως είπε δείχνουν ότι ξεθωριάζει.
«Δεν έχουν καταλάβει πως αν στην πιο κρίσιμη φάση δεν κατάφεραν να αυξήσουν τα ποσοστά τους, τόσο ξεθωριάζουν. Επίσης δεν έχουν καταλάβει ότι στον διεθνή μας περίγυρο υπάρχει ανασφάλεια. Πολλά κράτη καταρρέουν και πολλά κράτη είναι σε ένταση. Κανείς δεν παίζει με την φωτιά εν μέσω μιας τόσο σοβαρής κρίσης» ανέφερε.

Ταυτόχρονα διέψευσε τα όποια σενάρια πρόωρων εκλογών. «Θα πάμε σε εκλογές το 2016 είτε τους αρέσει είτε δεν τους αρέσει. Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες, τις εγχώριες και τις εισαγόμενες απ’ έξω.
Σχετικά με τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός είπε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι είναι αντίθετος στην οικειοθελή έξοδο από το ευρώ. Δεν θα αφήσουμε να παίζουν παιχνίδια αυτοί που παραμένουν δέσμιοι μιας ανευθυνότητας. Ενόψει και των ευρωεκλογών, τονίζουμε ότι θέλουμε μια ενωμένη Ευρώπη και είμαστε απέναντι σε αυτούς που θέλουν την διάλυσή της».
Σχολιάζοντας το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με κόμμα από τη μαχόμενη Κύπρο ο κ. Σαμαράς είπε χαρακτηριστικά «Ντροπή».

Όσον αφορά στην αντιπαράθεση που έχει δημιουργηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου κ. Κάρας ο πρωθυπουργός είπε ότι «καθύβρισαν τον Κάρας ως συκοφάντη και μερκελιστή επειδή είπε την αλήθεια. Θα μοιράζουν πιστοποιητικά για τα φρονήματα των εκλεγμένων στην Ευρώπη».

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και ξεπερνά την κρίση»
Στην πορεία της οικονομίας και στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος αναφέρθηκε ο κ. Σαμαράς στη διάρκεια της ομιλίας του.
«Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας πολλοί στοιχημάτιζαν ότι δεν θα αντέξουμε ούτε μέχρι τα Χριστούγεννα του 2012» τόνισε και πρόσθεσε ότι «πολλοί πόνταραν στην κατάρρευση της χώρας και στην έξοδο από το ευρώ, ωστόσο μέσα σε ενάμισι χρόνο διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες, καταφέραμε να είμαστε παντού αξιόπιστοι».

Επίσης εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «μας έλεγε να θυμηθούμε την Αργεντινή και για έξοδο από ευρώ και τώρα δεν θέλει να τα θυμάται. Ο ίδιος ο Τσίπρας ταξίδευε στο Τέξας για να πει αλήθειες που δεν μπορεί να πει εδω για μη έξοδο από το ευρώ. Όμως αυτή η κυβέρνηση το κακό σενάριο το απέτρεψε, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα το διακινδύνευε».

Αναφερόμενος στις θυσίες των πολιτών ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτές πιάνουν τόπο λέγοντας πως σύντομα η χώρα θα βγει από την κρίση.
«Η χώρα υπέφερε πάρα πολύ και ακόμα υποφέρει, αλλά αποτρέψαμε πολύ χειρότερα και τώρα βγαίνουμε από την κρίση. Κάποιοι μας ασκούν κριτική για τις προτάσεις που δεν εφαρμόσαμε. Τώρα όμως τα περισσότερα από όσα υποσχεθήκαμε θα γίνουν πραγματικότητα και ήδη η βελτίωση είναι ορατή.  Η αντιπολίτευση προεξοφλούσε ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και ότι θα παίρναμε νέα μέτρα και έσπευσαν τον περασμένο Σεπτέμβριο να πανηγυρίσουν. Το πρωτογενές πλεόνασμα βγήκε πολύ μεγαλύτερο από όσο υπολογίζαμε.

Ξεχνούν τη δέσμευσή μας ότι δεν αφήσαμε την χώρα να καταρρεύσει. Με τη βοήθεια του Θεού και με τη στήριξη του λαού τα επόμενα χρόνια θα πάμε πολύ καλύτερα.
Με τα πιο πρόσφατα στοιχεία το πρωτογενές πλεόνασμα αγγίζει, περνάει το 1 δισ. ευρώ. κανείς δεν μας λοιδορεί πια.  Κανείς δεν μας αμφισβητεί. Μας είπαν ότι το πλεόνασμα είναι λογιστικό τερτίπι. Άλλοι το αμφισβήτησαν λέγοντας ότι δεν πληρώσαμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους και τώρα βγάζουμε πλεόνασμα υπολογίζοντας τις τρέχουσες οφειλές» είπε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ θα αποδοθούν πίσω στην κοινωνία, σε εκείνους που αδικήθηκαν περισσότερο, στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους.
Επίσης δεσμεύτηκε για τη μείωση των φόρων. «Δεσμεύομαι για μείωση φόρων, αρκεί να πιάνουμε κάθε χρόνο τον στόχο του πλεονάσματος και να χτυπάμε την φοροδιαφυγή» είπε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται για την επιστροφή της μείωσης των μισθών στους ένστολους, ο πρωθυπουργός είπε ότι «Μας λένε λόγω της απόφασης του ΣτΕ ότι επιχειρούμε να δώσουμε λεφτά στους ένστολους. Αν δεν είχαμε πλεόνασμα δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε τίποτα στους ένστολους. Δεν θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στο λαό τίποτα, όμως τώρα θα επιστραφούν τα κλεμμένα».

Επίσης μίλησε για την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ τα οποία όπως είπε έχουν αξιοποιηθεί πλήρως έτσι ώστε 440.000 άνεργοι να έχουν ευκαιρίες εργασίες μέσα από μαθητεία με πιθανότητα πρόσληψης στον ιδιωτικό τομέα.
Όσον αφορά στα θέματα ανάπτυξης, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν βγάζει μόνο πλεονάσματα απλά κάνουμε στροφή στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.
«Ο εχθρός της χώρας είναι η γκρίνια και η μιζέρια αφού λοιδορούνται τα καλά νέα. Υπάρχουν ωστόσο και θέματα στα οποία έχουμε μείνει πίσω. Δεν μπορείς σε τέτοιους καιρούς να μην κάνεις λάθη. Έχουμε μείνει πίσω στις αποκρατικοποιήσεις όχι τόσο από δική μας ευθύνη. Ευθύνη μας είναι να τις πραγματοποιήσουμε. Ωστόσο πως γίνεται να μας κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ κριτική για τις αποκρατικοποιήσεις όταν μας λοιδορεί για ξεπούλημα. Μας κατηγορεί ότι ξεπουλάμε τα ασημικά της χώρας. Πως γίνεται να μας κάνουν κριτική εκείνοι που το κάνουν αυτό για να τρομάξουν τους επενδυτές. Δεν μπορούν κάποιοι κάθε μέρα να έχουν βάλει πρόγραμμα να κατεδαφίζουν το ηθικό του λαού μας. Πρέπει με ειλικρίνεια και αλήθεια να πηγαίνουμε καθημερινά κόντρα σε αυτό το ρεύμα της μιζέριας».

Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν είναι μόνο μείωση μισθών, είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι στη βελτίωση θα συμβάλλει και η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου. «Εμείς προχωράμε παρά τα εμπόδια που βρίσκουμε στο δρόμο μας» είπε.
Όσον αφορά στο μείζον πρόβλημα της χώρας, τη φοροδιαφυγή, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η κυβέρνηση πέτυχε μέσα ενάμισι χρόνο να την εξαλείψει δραστικά.
«Υπάρχει μία ακόμα κριτική που ακούγεται. Κάνετε τόσα μας λένε αλλά δεν καταφέρατε να πατάξετε την φοροδιαφυγή. Αυτό είναι ψέμα. Η φοροδιαφυγή δεν εξαφανίζεται σε μία μέρα, αλλά καταφέραμε να την εξαλείψουμε σε μεγάλο μέρος. Εκατοντάδες γνωστά πρόσωπα έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Δε θέλω κυνήγι μαγισσών αλλά δεν θέλω και συγκάλυψη. Πότε έχουν ξαναγίνει αυτά στην Ελλάδα; Η Δικαιοσύνη έχει βάλει στην θέση τους πολλούς και να είστε σίγουροι ότι θα βάλουμε και άλλους».

Σχετικά με το χρέος ο κ. Σαμαράς είπε πως τόσα χρόνια το αμφισβητούσαν. «Δεν θα πληρώσετε το επαχθές χρέος μας έλεγαν. Τώρα ξεχνούν ότι το επαχθές χρέος είναι στο 5%. Ξεχνούν ότι υπερδεκαπλάσιο χρέος κουρέψαμε πριν από λίγα χρόνια. Όλα αυτά εμείς τα πετύχαμε και εκείνοι μας αμφισβητούσαν» είπε.

«Απέναντί τους δεν έχουν μια χώρα, έχουν 27 κοινοβούλια και τις αμείλικτες αγορές. Το χάος που θα προκαλέσουν και το κλίμα που θα δημιουργήσουν εις βάρος της χώρας το έχουν σκεφτεί στον ΣΥΡΙΖΑ;

«Σε λίγο παίρνουμε και επίσημα τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Και σύντομα θα βγούμε στις διεθνείς αγορές. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα είτε αρέσει αυτό σε μερικούς είτε όχι. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά αλλά θα τα καταφέρουμε. Κοιτάμε τον έλληνα στα μάτια, του λέμε την αλήθεια, φροντίζουμε να του λέμε στέρεα πράγματα. Όχι ψεύτικες παροχές. Στο τέλος η αλήθεια κερδίζει. Μέρα με τη μέρα θα φαίνεται πιο καθαρά η αλλαγή στη χώρα. Καθημερινά θα κάνουμε αξιοκρατικές όχι παλαιοκομματικές επιλογές για την κοινωνία. Ενόψει των ευρωεκλογών είμαστε στην Ευρώπη, παλεύουμε για τν Ευρώπη και είμαστε απέναντι σε όσους θέλουν διαλύσουν την Ευρώπη. δείτε τι γίνεται γύρω μας. Υπάρχουν λαοί που δεν είναι στην Ευρώπη και πασχίζουν να τους ανοίξουν οι πόρτες» ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Τέλος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους στόχους της ελληνικής προεδρίας λέγοντας μεταξύ άλλων πως βάλαμε στη ατζέντα της λαθρομετανάστευσης, ενώ επανέλαβε πως στους επόμενους μήνες αλλάζουμε σελίδα.
«Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να πείσουμε για μια πολιτική που πρέπει να στρέψει εντελώς μια κατάσταση. Σας ευχαριστώ για την επιμονή σας. Θα συνεχίσουμε με επιτυχία τη μάχη στις δημοτικές και στην Ευρωβουλή και θα την κερδίσουμε γιατί ο ελληνικός λαός είναι πονεμένος και ώριμος. Ξέρει να ξεχωρίζει το φθηνό λαϊκισμό. Διαψεύσαμε πολλές Κασσάνδρες και θα εκπλαγούν πολλοί από το αποτέλεσμα. Θα γίνουμε αυτό που μας αξίζει και αυτό που θέλουν να γίνουμε» κατέληξε.