31 Ιανουαρίου 2014

Ώρα ονομάτων για τον ΣΥΡΙΖΑ: Πέραν της Σακοράφα και του Σταθάκη κανείς άλλος δεν θέλει να κατέβει υποψήφιος

Σε πλήρη διάταξη βρίσκονται οι διεργασίες στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου για τις υποψηφιότητες στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, καθώς από χθες, ο Αλέξης Τσίπρας κάνει διαρκώς επαφές και τηλεφωνήματα, επιχειρώντας να πείσει κορυφαία στελέχη του κόμματος να ριχτούν στο στίβο των εκλογών.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Παρά την πυκνή πολιτική επικαιρότητα και τα «θερμά επεισόδια» του ΣΥΡΙΖΑ με τον ευρωβουλευτή Ότμαρ Κάρας για το Μνημόνιο και την τρόικα, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μπει στην τελική ευθεία για την επιλογή των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών. Ήδη χθες, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν στο γραφείο του όλο το απόγευμα, έβλεπε κόσμο και τηλεφωνούσε σε στελέχη. Οι ζυμώσεις έχουν πάρει… φωτιά, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, προκειμένου να προετοιμάσει τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που συγκαλείται για να αποφασίσει πρόσωπα και στρατηγική το σαββατοκύριακο.

Ποιοι «παίζουν»

Νεότερες πληροφορίες από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι πλέον, ελάχιστα στελέχη έχουν αρνηθεί στον Αλέξη Τσίπρα να τεθούν στη διάθεση του κόμματος, παρά την γενικευμένη απροθυμία των προβεβλημένων στελεχών να αναλάβουν τέτοιου τύπου προεκλογικές υποχρεώσεις. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, έχει σχεδόν «κλειδώσει» εκτός απροόπτου η υποψηφιότητα της Σοφίας Σακοράφα για την Περιφέρεια Αττικής, ενώ ο βουλευτής και «σκιώδης υπουργός» Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης, φαίνεται να οδηγείται στη διεκδίκηση της περιφέρειας Κρήτης –αφού παρουσιάζει εξαιρετική εικόνα στις δημοσκοπήσεις που καταφθάνουν στην Κουμουνδούρου. Οι επίσης βουλευτές Όλγα Γεροβασίλη και Χρήστος Μαντάς οδεύουν για την διεκδίκηση της περιφέρειας Ηπείρου, ενώ στη Δυτική Ελλάδα ακούγεται το όνομα του βουλευτή Βασίλη Χατζηλάμπρου, καίτοι συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του κουβέντα» με τον Αλέξη Μητρόπουλο.

Διευρύνσεις και… αποκλεισμοί

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θέλει διακαώς να στηριχθεί –από κοινού με τη ΔΗΜΑΡ- για την Κεντρική Μακεδονία ο Μάρκος Μπόλαρης, ωστόσο ακόμη και «προεδρικοί» αντιδρούν, όπως και οι νομαρχιακές οργανώσεις της περιοχής. Στην ίδια περιφέρεια ακούστηκε και το όνομα του συνταγματολόγου Κώστα Χρυσόγονου, ο οποίος μάλλον είναι διστακτικός και το αποκλείει.
Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε να κάνει διεύρυνση προς τη ΔΗΜΑΡ, συμπίπτοντας με την Αγίου Κωνσταντίνου σε ορισμένες υποψηφιότητες. Μάλιστα, αν ο Φώτης Κουβέλης αποφασίσει να στηρίξει τον καθηγητή και βουλευτή, Γιάννη Πανούσης, για την διεκδίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε να εκδηλώσει και το κόμμα του τη στήριξή του στον καθηγητή Εγκληματολογίας –παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που συναντά και αυτή η «σκέψη» διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Γρίφοι

Πάντως, παραμένουν δυσεπίλυτοι γρίφοι σε ό,τι αφορά τους μεγάλους δήμους της χώρας και, ειδικά, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Αν δεν επιλεγεί κάποιος καλλιτέχνης όπως ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Γιώργος Κιμούλης ή ο Θάνος Μικρούτσικος, τότε ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από κορυφαίο στέλεχος, με εξαιρετική επικοινωνιακή ικανότητα, να πάρει στις πλάτες του τη μάχη για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Τέλος, για τη Θεσσαλονίκη ακούγεται εκ νέου το όνομα του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, αν και στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν πως ο… «τυφώνας Μπουτάρης» -όπως λένε όσοι έχουν γνώση των δημοσκοπήσεων- δεν αντιμετωπίζεται εύκολα…

matrix24.gr