16 Ιανουαρίου 2014

Δεν έχει άδικο! Φερχόφσταντ σε Σαμαρά: «Κάντε μεταρρυθμίσεις και αφήστε την αφαίμαξη των μισθωτών και των ιδιωτών»

Φυσικά την ακούει ο Σαμαράς που τρέχει και δεν φτάνει αλλά στο συγκεκριμένο θέμα εκτίθεται από ανεπαρκεις υπουργούς σε καίρια υπουργεία

Ιδιαίτερα ευθύς και κάποτε σκωπτικός ήταν ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ, ο οποίος επανέλαβε για μία ακόμη φορά την κριτική του για το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, κατηγορώντας τον Αντώνη Σαμαρά πως οι μεταρρυθμίσεις έχουν αργήσει, ενώ παράλληλα το σύστημα ευνοιοκρατίας ζει και βασιλεύει.

«Ας είμαστε ειλικρινείς: οι μεταρρυθμίσεις άρχισαν πολύ αργά», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου. «Ακόμη και σήμερα υπάρχει πελατειακό σύστημα στην Ελλάδα, διατηρείται ο διογκωμένος δημόσιος τομέας, παραμένουν τα κλειστά επαγγέλματα. Και αντί να γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, το μόνο που έγινε ήταν η αφαίμαξη μισθών και η αύξηση φορολογικών βαρών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Πάντως ο Γκι Φερχόφσταντ άσκησε κριτική και στις ευρωπαϊκές ελίτ, οι οποίες, όπως υποστήριξε, συνέβαλαν στη διόγκωση της κρίσης, όταν δίσταζαν ή απέφευγαν να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα: «Έχουμε κάνει κι εμείς λάθη, αγαπητοί συνάδελφοι. Και το μεγαλύτερο λάθος, ας το αναγνωρίσουμε αυτό σήμερα ενώπιον της ελληνικής προεδρίας, είναι ότι δεν στηρίξαμε την Ελλάδα από την αρχή, τον Δεκέμβριο του 2009 και μιλούσαμε ανοιχτά για ελληνική έξοδο από το ευρώ τον Ιανουάριο του 2010, κάτι που προκάλεσε σοβαρές συνέπειες και μία μακρά περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας».

Πηγή: Deutsche Welle