23 Ιανουαρίου 2014

Τελικά ποιος έχει δίκιο; Ο Σταθάκης ή ο Λαφαζάνης;

Οφείλω να ομολογήσω ότι η δήλωση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργου Σταθάκη πως  μόνο το 5% του χρέους μπορεί να θεωρηθεί επαχθές και άρα μόνο γι αυτό μπορεί να κινηθεί η νομική διαδικασία παραγραφής, με απογοήτευσε σφόδρα. Όπως και πολλοί άλλοι συμπολίτες  έτσι κι εγώ  σχεδόν είχα πειστεί πως μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιούσε την προγραμματική  δέσμευση του για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους ακόμα και μονομερώς  αν δεν το δεχτούν οι δανειστές.

Κι έρχεται τώρα ένα από τα λεγόμενα σοβαρά στελέχη  της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων τόσο  την απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου του  ΣΥΡΙΖΑ όσο και τις κάθετες απόψεις της λεγόμενης εωτερικής αντιπολίτευσης υπό τον κ. Λαφαζάνη που η  μειοψηφική τους δύναμη δεν είναι αμελητέα.

Και τώρα; Όταν ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε να αναμένουμε  μείωση  του χρέους τι μας μένει; Να πέσουμε πάλι στην ανάγκη της Μέρκελ;

 Να την θερμοπαρακαλέσουμε όλοι μαζί, μήπως  μας δώσει τουλάχιστον εκείνη την επιμήκυνση και τη μείωση του επιτοκίου; Κι όλα αυτά τα όνειρα που κάναμε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα κλείσουμε την παρένθεση των μνημονίων και θα επιστρέψουμε στις ανέμελες μέρες του 2009;

Κι όλες αυτές οι προσδοκίες για επανάκτηση των χαμένων μισθών και συντάξεων, την κατάργηση των χαρατσιών και των έκτακτων φόρων;

Κι όλες αυτές οι υποσχέσεις για επαναπροσλήψεις και νέες θέσεις εργασίας και γενικώς την πλήρη αποκατάσταση των πραγμάτων στην προτεραία κατάσταση που πάνε  κ. Σταθάκη;
Εκτός αν, παρά την παραδοχή με μεγάλη καθυστέρηση, ότι δηλαδή το 90% του χρέους  είναι παραδοσιακό, δηλαδή των ομολόγων και άρα δεν υπάρχει νομική διαδικασία αμφισβήτησης , μπορείτε  και να συνεχίσετε να πληρώνετε τόκους - χρεολύσια και να  ικανοποιήσετε  όλες τις υποσχέσεις σας στον πολύπαθο λαό.

 Αυτό δεν μοιάζει και πολύ ρεαλιστικό  αλλά ποιος ξέρει όλο και κάποιο κρυφό άσσο μπορεί να κρύβει  η ηγεσία της Κουμουνδούρου! Δεν είναι δυνατόν  τόσο καιρό να αντιπολιτεύονται με  μούφα πρόγραμμα. Δεν είναι δυνατόν να μας κοροϊδεύουν κι αυτοί.

Εκτός κι αν παρουσιάζοντας μας  τώρα την κατάσταση ως έχει, θέλουν εμμέσως πλην σαφώς να μας πουν πως εντός ευρώ δεν υπάρχει καμιά προοπτική να απαλλαγούμε από το χρέος και τα μνημόνια γιατί είμαστε δεμένοι  χειροπόδαρα και πως η μοναδική λύση είναι έξω από αυτό.
Εν τοιαύτη περιπτώσει όμως να μας το πουν ευθέως και χωρίς περιστροφές και όχι να αφήνουν  τον Λαφαζάνη να εκτίθεται  και να λοιδορείται μόνος.

Βασίλης Στεφανακίδης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ