21 Ιανουαρίου 2014

Θα τολμήσει η κυβέρνηση ρήξη με το ΣτΕ πριν έρθουν κι άλλες λυπητρές: "Ουκ αν λάβοις παρά του μη... θέλοντος να ξαναδανειστεί"

Της Μαρίνας Μάνη

«Ουκ αν λάβοις παρά του μη... θέλοντος να δανεισθεί εκ νέου» είναι η απάντηση του κυβερνητικού επιτελείου στην απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους, όσον αφορά στην αναδρομικότητά της.

Κυβερνητική πηγή αναφέρει ότι η μισθολογική αποκατάσταση αυτής της κατηγορίας υπαλλήλων («του σκληρού πυρήνα του κράτους») έχει προαναγγελθεί από τον ίδιον τον πρωθυπουργό εδώ και μήνες, με τη δέσμευσή του ότι το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος θα κατευθυνθεί στους «αδύναμους» χαμηλοσυνταξιούχους, στους ένστολους και στους δικαστικούς.

Ως εκ τούτου, παρατηρεί πως η απόφαση του ΣτΕ «κρούει ανοικτές κυβερνητικές θύρες».

Ομως, οι πληροφορίες που θέλουν το Συμβούλιο να τάσσεται υπέρ της αναδρομικότητας ανεβάζοντας έτσι «τουλάχιστον» στα 100 εκατ. ευρώ το οικονομικό κόστος για το Δημόσιο, προβλημάτισαν την κυβέρνηση.

Κι αυτό διότι είτε θα κατευθύνει προς τους ένστολους μεγαλύτερο τμήμα του πλεονάσματος «αδικώντας» τις λοιπές κατηγορίες, είτε θα πρέπει να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει το κενό – επιβαρύνοντας άλλες ομάδες πληθυσμού.

Κατά την ίδια πηγή, οι κυβερνητικές συζητήσεις επεκτείνονται ακόμη και στο ενδεχόμενο νομοθετικής διάταξης, σύμφωνα με την οποία καμία μισθολογική διόρθωση δεν θα γίνεται εάν προϋποθέτει... νέο δανεισμό.

Σ΄αυτή την περίπτωση η σύγκρουση με το ΣτΕ θα είναι ευθεία, δεδομένου ότι εκκρεμούν κι άλλες αποφάσεις του Συμβουλίου επί προσφυγών που αφορούν περικοπές αποδοχών.



Πηγή:www.capital.gr