21 Ιανουαρίου 2014

Ο Άδωνις υπόσχεται να λύσει το θέμα με τα εγκαταλειμμένα παιδιά

Με εντολή του υπουργού κ. Άδωνι Γεωργιάδη, αποδεσμεύτηκε κονδύλι από τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων για την ανακαίνιση δύο ορόφων στο παράρτημα του Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» στην Καλλιθέα και τη μετατροπή τους σε ξενώνα 40 κλινών για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά και βρέφη.

Όπως μαρτυρούν στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, στα νοσοκομεία Παίδων της Αττικής καθώς και στα δημόσια μαιευτήρια φιλοξενούνται ελλείψει ειδικών δομών εκατοντάδες παιδιά κάθε χρόνο κατόπιν εισαγγελικής εντολής, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται για τη σωματική και ψυχική τους υγεία η πολύμηνη παραμονή τους στις κλινικές των νοσοκομείων.

Ο σημερινός κατάλογος –σημειωτέον πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία που εξαρτάται από τις εισαγγελικές εντολές που παραπέμπουν παιδιά στις υγειονομικές μονάδες- περιλαμβάνει 7 παιδιά στο νοσοκομείο «Αγλαϊα Κυριακού» και άλλα 15 στο γειτονικό «Αγία Σοφία».

Στελέχη του νοσοκομείου εκτιμούν ότι ο ξενώνας θα είναι έτοιμος να φιλοξενήσει τα βρέφη και τα παιδιά τον ερχόμενο Μάρτιο.

Επί της ουσίας η διαδικασία παραμένει προβληματική καθώς οι εισαγγελικές εντολές για απομάκρυνση των παιδιών από τις οικογένειές τους (πρόκειται για παιδιά γεννημένα εκτός γάμου, από μητέρες με σοβαρά κοινωνικά προβλήματα ή εξαρτημένες από ουσίες ή ψυχικά ασθενείς ή ανήλικες, ανάπηρες ή με οικονομική ανέχεια) δεν θα σταματήσουν να στέλνουν τα παιδιά στα δημόσια νοσοκομεία ελλείψει επαρκών ειδικών δομών.

Ωστόσο, ο ξενώνας θα λύσει το πρόβλημα παραμονής των μικρών παιδιών θέτοντας τα για όσο διάστημα χρειάζεται σε σωστό περιβάλλον και όχι ατάκτως εριμμένα μέσα στις κλινικές των νοσοκομείων ανάλογα με το ποια εφημερεύει και ποια έχει ελεύθερα κρεβάτια.

Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία

Στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παν. & Αγλαΐα Κυριακού», όπου εισάγονται παιδιά κατόπιν εντολής των εισαγγελέων Ανηλίκων Αθηνών και Πειραιώς κυρίως, και των εισαγγελέων Πρωτοδικών της Χώρας, η προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας αναφέρει ότι οι εισαγωγές αυτές αφορούν βρέφη και παιδιά διαφόρων ηλικιών, ημεδαπά και αλλοδαπά, τα οποία υφίστανται κακοποίηση, παραμέληση ή εγκατάλειψη από τα πρόσωπα φροντίδας τους.

Στο έγγραφο αποκαλύπτεται ότι:
Το 2010 εισήχθησαν με εισαγγελική εντολή συνολικά 42 παιδιά.
Το 2011 εισήχθησαν 96 παιδιά.
Το 2012 τα παιδιά που εισήχθησαν με εισαγγελική εντολή έφθασαν τα 130 και το
2013, για το διάστημα μόνο έως την 29.10.2013, εισήχθησαν με εισαγγελική εντολή 102 παιδιά.

Παναγιώτα Καρλατήρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ