23 Ιανουαρίου 2014

Αποκάλυψη: Ο Ξηρός το είχε εκμυστηρευτεί - Είχε βρει τους συνεργούς για τη συνέχιση της ένοπλης δράσης

Την ώρα που η Αντιτρομοκρατική συνχίζει τις έρευνες για τον Χριστόδουλο Ξηρό, με νέες επιχειρήσεις και εφόδους σε σπίτια σε μια προσπάθεια να προλάβει νέο τρομοκρατικό χτύπημα, αποκαλύπτεται ότι το μέλος της 17Ν είχε εκμυστηρευτεί σε συγγενή του, πριν εξαφανιστεί, ότι είχε ήδη βρει τους συνεργούς του με τους οποίους θα συνέχιζε την ένοπλη δράση του.

Όπως αποκάλυψε το Mega, o καταζητούμενος τρομοκράτης ήταν αποφασισμένος να αποδράσει λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχει ήδη «δικά του παιδιά έτοιμα για δράση» που θα τον κρύψουν και θα συνεχίσουν μαζι τον ένοπλο αγώνα.

Εν τω μεταξύ, νέες αιχμές κατά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που δεν παρακολουθούσε τον Ξηρό κατά το διάστημα της άδειας του, άφησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου σε συνέντευξή του στη Δημόσια Τηλεόραση, ενώ παράλληλα επέρριψε ευθύνες στο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού για την άδεια που του χορήγησε.

Η Αντιτρομοκρατική ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν παρακολουθουσε τον Ξηρό, ούτε είχε ενημερωθεί ότι ο κρατούμενος τρομοκράτης της 17Ν προαυλιζοταν με τους κρατούμενους για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς.

«Το συμβούλιο έπρεπε να κρίνει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να δοθεί η άδεια... Έγιναν λάθη και από το συμβούλιο που έδωσε την άδεια σε έναν κρατούμενο με τόσες βαριές κατηγορίες, με καταδίκες έξι φορές σε ισόβια, ενώ παράλληλα και η συμπεριφορά του δεν ήταν και η πλέον κατάλληλη στη φυλακή», σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης και υπενθύμισε τα επεισόδια που έγιναν μέσα στις φυλακές αλλά και ότι εξωθούσε τους άλλους φυλακισμένους να στασιάσουν». Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, «η αντίληψη που είχε για τη ζωή των ανθρώπων έδειχνε ένα άτομο το οποίο στην ουσία δεν είχε μετανοήσει».

Στην παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι «δεν θα έπρεπε ο Χριστόδουλος Ξηρός να παίρνει τόσο εύκολα άδειες», ο κ. Αθανασίου  απάντησε:

«Αυτό πιστεύω. Έγινε ένα λάθος. Βεβαίως δεν είναι ευθύνη των υπηρεσιών του υπουργείου που δίνονται άδειες. Οι άδειες χορηγούνται από μια τριμερή επιτροπή στην οποία προεδρεύει εισαγγελικός λειτουργός, το δεύτερο μέλος είναι ο διευθυντής της εκάστοτε φυλακής και το τρίτο μέλος ο προϊστάμενος των κοινωνικών υπηρεσιών. Νομίζω έγινε κακή εφαρμογή ενός κακού νόμου. Τώρα από εκεί και πέρα θα έπρεπε να παρακολουθείται ένας τέτοιος εγκληματίας όταν βγαίνει από τη φυλακή».

«Γιατί πιστεύετε ότι δεν παρακολουθείτο ο Ξηρός» επανήλθαν οι δημοσιογράφοι με τον  υπουργό Δικαιοσύνης να απαντά:

«Δεν το ξέρω. Έχω την εντύπωση ότι θα παρακολουθείτο. Αλλά δεν είναι το ζήτημα αυτό. Το ζήτημα είναι ότι έχουμε μια πραγματική κατάσταση όπου δραπέτευσε και δημιουργούνται αυτά τα επεισόδια. Μάλιστα έχει το θράσος να απειλεί την κοινωνία και τον ελληνικό λαό με νέες τρομοκρατικές ενέργειες. Αυτό είναι που μας κάνει να αναθεωρήσουμε το όλο νομοθετικό πλαίσιο με τις άδειες εξόδου και με τις προφυλακίσεις».

Ειδικά για τέτοιους εγκληματίες και για τέτοιας βαρύτητας εγκλήματα, το πλαίσιο θα αυστηροποιηθεί, τόνισε ο κ. Αθανασίου, διευκρινίζοντας πως δεν έχουμε καταλήξει σε οριστική απόφαση για το πώς θα είναι το νέο πλαίσιο. «Αυτό όμως που μπορώ να πω είναι ότι θα είναι αυστηρότερο και θα αφορά όχι μόνο την επικινδυνότητα των δραστών αλλά και τη βαρύτητα των εγκλημάτων», συμπλήρωσε, ξεκαθαρίζοντας πως «θα αυστηροποιηθούν οι προϋποθέσεις επιβολής περιοριστικών όρων σε κάποιον ο οποίος κατηγορείται για ένα κακούργημα».