13 Ιανουαρίου 2014

Γελάει ο κόσμος! Ο ψήστης της Πάρου θέλει εκλογές μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ

Με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών συντάσσεται ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης και υποστηρίζει πως με βάση τον Καλλικράτη πρέπει γίνουν στις 25 Μαΐου και την 1η Ιουνίου.

Σε συνέντευξή του στο aftodioikisi.gr ο κ.Ραγκούσης αναφέρει πως είναι «πολιτικά ανήθικη και θεσμικά άδικη για την Αυτοδιοίκηση», επιλογή της κυβέρνησης να πραγματοποιηθούν οι εκλογές στις 18 Μαΐου, υποστηρίζει ότι μόνος στόχος της είναι «να δώσει βορά τους υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες στους πολίτες εκείνους που θέλουν να εκφράσουν την δυσαρέσκεια και την οργή τους για τις κυβερνητικές επιλογές».

Παράλληλα προσθέτει αυτές οι ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί όχι μόνο δεν προβλέπονται από τον Καλλικράτη αλλά παραβιάζουν κατάφωρα και τη φιλοσοφία και το γράμμα του νόμου. Η φιλοσοφία, όπως έχει αποτυπωθεί στο άρθρο 9 παράγραφο 1 και 2 του ν 3852/10 είναι η ταυτόχρονη εκλογή δημάρχων, δημοτικών συμβούλων κλπ μαζί με τις ευρωεκλογές. Αυτό σημαίνει ότι ο α΄ γύρος πρέπει να διεξαχθεί στις 25 Μαΐου και ο β΄ γύρος στις 1 Ιουνίου.

Και συνεχίζει υποστηρίζοντας «η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών στις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί είναι παράνομη. Επομένως, η μόνη περίπτωση να μπορέσει η κυβέρνηση να πραγματοποιήσει τους στόχους της είναι να τροποποιήσει το νόμο. Αλλά σ' αυτή την περίπτωση θα έχει εξουδετερώσει την καινοτομία της κοινής διεξαγωγής των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, έχοντας προχωρήσει σ' ένα νοσηρό θεσμικό και εκλογικό εξάμβλωμα. Όπως, δηλαδή, ακριβώς συνέβαινε κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης από τις κυβερνήσεις που νόμιζαν ότι εκμεταλλευόμενες τον εκλογικό νόμο θα επηρεάσουν και το αποτέλεσμα της βούλησης του ελληνικού λαού αλλά τελικώς το μόνο που έκαναν ήταν να οδηγήσουν στη χρεοκοπία την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και συνακόλουθα στη χρεοκοπία της χώρας».