08 Ιανουαρίου 2014

Οι «υποδειγματικοί» κρατούμενοι που πέταξαν από την άδεια...

Είναι πάρα πολλοί, εκείνοι που απέδρασαν από άδεια, με τους περισσότερους να συνεχίζουν τις παράνομες δραστηριότητές τους. Άλλοι έκαναν ληστείες κατά τη διάρκεια των άδειών τους από τις φυλακές και όταν έκαναν «ταμείο» προέβαιναν στο τελευταίο «αδειοδοτούμενο» βήμα προς την ελευθερία τους έχοντας εξασφαλίσει χρήματα για τις πρώτες ανάγκες!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα διαφυγής μέσω άδειας είναι αυτό του «υποδειγματικού» κρατούμενου και διαβόητου ισοβίτη Μιχάλη Μακρυγιάννη. Αυτή η εικόνα που παρουσίαζε του είχε δώσει το δικαίωμα της πενθήμερης άδειας. Επέστρεφε πάντα στην ώρα του, μετά τις πενθήμερες άδειες και τηρούσε απαρέγκλιτα τους όρους.

Ο ισοβίτης κρατούμενος των φυλακών Λάρισας, είχε λάβει συνεχείς άδειες στο πλαίσιο του νόμου από τις οποίες επέστρεψε κανονικά το Νοέμβριο του 2010, τον Ιανουάριο, Μάρτιο, Μάιο, Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο του 2011, τον Ιανουάριο, Μάρτιο και Μάιο του 2012, με απόφαση του αρμοδίου Συμβουλίου της φυλακής στο οποίο Προϊστάμενος είναι Εισαγγελικός Λειτουργός.
Δηλαδή, έλαβε συνολικά 10 άδειες σε διάστημα 2 ετών και μάλιστα κατά καιρούς με διαφορετικούς Εισαγγελικούς Λειτουργούς από τις οποίες επέστρεψε κανονικά.

Η 11η ήταν και η «απελευθερωτική» στις 9 Αυγούστου 2012. Ο διαβόητος κακοποιός είχε πάρει το διαβατήριο για την ελευθερία. Προσωρινό, καθώς λίγους μήνες μετά, ο «ήρεμος Ντίλιγκερ», όπως είχε χαρακτηριστεί, έπεσε στα χέρια της αστυνομίας στο Περιστέρι. O Μιχάλης Μακρυγιάννης εκτίει ποινή τετράκις ισόβια για πέντε δολοφονίες, τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας, τραυματισμούς, μια σειρά από ένοπλες ληστείες και ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς και σωρεία άλλων εγκληματικών πράξεων. Μάλιστα, δεν ήταν η πρώτη φορά που δραπέτευε! Το είχε ξανακάνει τον Αύγουστο του 2006, όταν και πάλι δεν επέστρεψε από την πενθήμερη άδεια που είχε πάρει από τις φυλακές Αλικαρνασσού. Όμως, συνελήφθη στις 18 Οκτωβρίου 2007 στην περιοχή του Χαϊδαρίου μαζί με άλλους δύο κακοποιούς.

Μεταξύ αυτών που έφυγαν με χρήση ολιγοήμερης άδειας είναι και ο μεγαλέμπορος ναρκωτικών Αντέμ Χουσεΐνογλου, ο οποίος εξαφανίστηκε τη δεκαετία του '90 μετά την πενθήμερη άδεια που του χορηγήθηκε.

Ο Kώστας Σπινάρης, εξαφανίστηκε από τις φυλακές Αλικαρνασσού τον Νοέμβριο του 2005 και από τότε είναι καταζητούμενος. Ο Σπινάρης είχε καταδικαστεί δύο φορές σε ισόβια και 25ετή κάθειρξη ως αρχηγός της συμμορίας που είχε απαγάγει και δολοφονήσει τον Μάρτιο του 1990 στην Αγία Βαρβάρα του Αιγάλεω τον 17χρονο Γιάννη Τσατσάνη ή Μαρσελίνο.

Παναγιώτης Σπυρόπουλος
newsit.gr