16 Ιανουαρίου 2014

Ρωσικό μοναστήρι εξέδωσε ημερολόγιο αφιερωμένο στον άθεο Στάλιν [εικόνα]

Η τιμή πωλήσεως του ημερολογίου είναι 200 ρούβλια, δηλαδή γύρω στα πέντε ευρώ και υπεύθυνος για την έκδοσή του είναι εκδοτικός οίκος ενός από τα πιο σημαντικά μοναστήρια της Ρωσίας, της Λαύρας της Αγίας Τριάδας του Αγίου Στεργίου, λίγο έξω από τη Μόσχα.
Ο λόγος για το ετήσιο ημερολόγιο του μοναστηριού για το 2014 που είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον Ιωσήφ Στάλιν. Το χρονικό διάστημα που καλύπτει το ημερολόγιο λήγει το 1922, όταν ο Στάλιν έγινε γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης και αναδείχθηκε, με σιδηρά πυγμή και ποταμούς αίματος, ως η κυρίαρχη μορφή στο κόμμα μετά το θάνατο του Λένιν, το 1924 .

Την ύπαρξη του ημερολογίου επεσήμανε στις 8 Ιανουαρίου μέσω του μπλογκ του ο ρώσος εκκλησιαστικός ιστορικός Μιχαήλ Μπάμπκιν, ξεσηκώνοντας σάλο, καθώς εκδόθηκε από το Εκδοτικό Κέντρο του Πατριαρχείου της Μόσχας, που το χαρακτήρισε «ένα εξαιρετικό δώρο για βετεράνους και ιστοριοδίφες».

Δεν είναι, όμως, λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι το ημερολόγιο αποτελεί μια κατάφωρη προσβολή απέναντι σε όλους τους ιερείς που δολοφονήθηκαν από τον Στάλιν.