26 Ιανουαρίου 2014

Πιέσεις για αλλαγές στο καθεστώς των εξοντωτικών προστίμων του νέου Κώδικα

Για αλλαγές στο καθεστώς των εξοντωτικών προστίμων που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών πιέζεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, από επιχειρηματίες, λογιστές και βουλευτές και σύμφωνα με πληροφορίες, τα επανεξετάζει, εν όψει και των εκλογών που έρχονται.
Στο μεταξύ, από το υπουργείο Οικονομικών αποσαφηνίστηκε ότι οι αποδείξεις των σούπερ μάρκετ, πρατηρίων καυσίμων και πολυκαταστημάτων θα εκπίπτουν κατά 50% και όχι στο σύνολό τους, με το ΥΠΟΙΚ να υποστηρίζει πως το νέο σύστημα είναι προς όφελος των φορολογουμένων.

Ακόμη όμως δεν έχει διευκρινιστεί η ακριβής διαδικασία συλλογής αποδείξεων, αφού δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένουν και άλλα σοβαρά ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών, όπως είναι ο φόρος υπεραξίας σε κινητά και ακίνητα.
Πηγές του ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν πως οι σχετικές αποφάσεις και εγκύκλιοι θα εκδοθούν την προσεχή εβδομάδα, με σημαντική καθυστέρηση, δεδομένου ότι όλα ισχύουν κανονικά από την 1-1-2014.

Εξοντωτικά πρόστιμα

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα που προβλέπονται από την 1-1-2014, φορολογούμενοι και λογιστές τα χαρακτηρίζουν εξοντωτικά, δεδομένου ότι ξεκινούν από 1.000 ευρώ, για τη μη υποβολή μιας απλής δήλωσης. Την Παρασκευή πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών στην Καραγεώργη Σερβίας λογιστές και φοροτεχνικοί, οι οποίοι σε υπόμνημά τους προς τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, τονίζουν τα προβλήματα που δημιούργησαν «τα νομοθετήματα που εισήγαγαν νέες τιμωριτικές πρακτικές σε φορολογουμένους που επέδειξαν “παραβατική” συμπεριφορά».

Ζητούν άρση της εφαρμογής των αυστηρών προστίμων, για το πρώτο εξάμηνο του 2014 και επαναφορά του καθεστώτος του Ν. 2523/1997, μέχρις ότου η μεικτή επιτροπή (λογιστές – φοροτεχνικοί, οικονομικοί διευθυντές, θεσμικοί φορείς, νομικοί του διοικητικού και ποινικού δικαίου), που θα σχηματιστεί για επανεξέταση προστίμων και κυρώσεων, να εισηγηθεί και να υιοθετηθούν τα νέα μέτρα.

lykavitos.gr/archives/84041