31 Ιανουαρίου 2014

Τριάντα χρόνια μετά την ίδρυσή τους, σε τι χρησιμεύουν οι Οικολόγοι Πράσινοι;... Σε τίποτα μήπως;

Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει η εφημερίδα Le Monde, για τους Οικολόγους Πράσινους της Γαλλίας. Μετά από 30 χρόνια λειτουργίας, οι Πράσινοι, το 2010 απέκτησαν δύο υπουργικές καρέκλες και θέση στη Γερουσία, απαντάει, ειρωνικά, η εφημερίδα.

Ωστόσο, συνεχίζει το σχετικό άρθρο, πώς βλέπουν την εξέλιξή τους; Πιστεύουν ότι κατάφεραν να αλλάξουν το μοντέλο ανάπτυξης;

Η γραμματέας του κόμματος,  Emmanuelle Cosse δηλώνει στην εφημερίδα ότι οι Πράσινοι σιγά-σιγά αρχίζουν να πείθουν και η θέση της οικολογίας στην κοινωνία αυξάνεται. Παραδέχεται,ωστόσο, ότι οι Πράσινοι αδυνατούν να φέρουν καλά ποσοστά και χάνουν τον έναν Δήμο μετά τον άλλο.

«Είμαστε νέο κόμμα» δηλώνει η Κος. «Το κόμμα μας κατάφερε να τρυπώσει στο σύστημα στο οποίο δύσκολα επιβιώνουν μικρά κόμματα. Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς».

«Οι Πράσινοι έχουν μια διπλή δυσκολία: να πείσουν τους πολίτες και να πείσουν τα άλλα κόμματα του χώρου. Προσπαθούμε τώρα εν όψει δημοτικών εκλογών να πείσουμε τους σοσιαλιστές ότι έχουμε έτοιμη την πρόταση για την οικολογική γειτονιά, όπως την παρουσιάζουμε στο 14ο διαμέρισμα του Παρισιού. Είναι ένα πρότυπο για το τι μπορεί να σημαίνει η Οικολογία μέσα στην πόλη. Είναι μια γειτονιά χωρίς αυτοκίνητα. Αλλά οι σοσιαλιστές έχουν προβλήματα με τη συνεργασία. Η υποψήφια των σοσιαλιστών στο Παρίσι δεν δέχτηκε ακόμη τις προτάσεις μας» λέει η υποψήφια δημοτική σύμβουλος των Οικολόγων.

«Ορισμένες ιδέες μας προχώρησαν. Δεν έγινε ωστόσο δεκτή η πρότασή μας να μη γίνονται βουλευτές, υπουργοί και δήμαρχοι ταυτόχρονα οι πολιτικοί ή η πρότασή μας να αρθεί η ασυλία του βιομηχάνου Ντασό. Οι οικολογικές ιδέες περπατάνε στον κόσμο αλλά μπλοκάρονται από τα πολιτικά κόμμαρα» δηλώνει η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων.