23 Ιανουαρίου 2014

Οι φυγόδικοι: Έλληνες που την έκαναν νωρίς σε όλα τα μήκη και πλάτη

Του Διονύση Θανάσουλα, dionthan@yahoo.gr

Το ζήτημα στην Ελλάδα δεν είναι να στήσεις μια κομπίνα, αλλά «να την κάνεις με ελαφρά…» όταν ο κλοιός αρχίζει να σφίγγει γύρω σου.

Δυστυχώς ουκ ολίγοι είναι αυτοί που το έπραξαν, προτιμώντας την διαφυγή κάπου στην Ευρώπη, την Αμερική, την εξωτική Ουρουγουάη ακόμη και την μακρινή Αϊτή!

Ο Γιώργος Γούκος ήταν από τους πρώτους διδάξαντες. Έστησε μια εκπληκτική για τα δεδομένα της εποχής «πυραμίδᨻ τοκογλυφίας την δεκαετία του ’80 και την κατάλληλη στιγμή εξαφανίστηκε.

Τα θύματά του που είχαν χάσει εκατομμύρια δραχμές, του κάκου τον αναζήτησαν. Ο  Γούκος είχε ταξιδέψει στην Αμερική, όπου έμεινε αρκετά χρόνια, δουλεύοντας σαν ταξιτζής, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα.

Ο κοσμηματοπώλης της αριστοκρατίας Γιάννης Βουράκης έριξε κανόνι στην αγορά, όταν τον έπνιξαν ο υπέρογκος τραπεζικός δανεισμός-πάνω από 70.000.000 δραχμές-, οι πολλαπλές υποχρεώσεις και οι τοκογλύφοι.

Έφυγε ξαφνικά ένα πρωί, αφήνοντας πίσω του χρέη και την κλειστή βιτρίνα της Selection Vourakis, θλιβερό απομεινάρι του παρελθόντος του.

Τα ίχνη του σύμφωνα με τον αστικό μύθο εντοπίστηκαν κάπου στην Αϊτή, όπου κατέφυγε με την γυναίκα του Ζενεβιέβ Μπαλτάσαρ και οι φήμες τον ήθελαν ιδιοκτήτη σουβλατζίδικου.

Η κ. Αντωνία Ηλία στο πρόσφατο παρελθόν, ήταν η μόνη από το περίφημο παραδικαστικό κύκλωμα που φρόντισε να γίνει εγκαίρως φυγόδικος.

Τα ίχνη της εντοπίστηκαν τελικά στην Αγγλία, όπου και συνελήφθη, πλην όμως δεν εκδόθηκε ποτέ στην Ελλάδα, λόγω του δικονομικού Αγγλικού συστήματος.

Δύο από τους σημαίνοντες πρωταγωνιστές του σκανδάλου της Siemens, απολαμβάνουν την ελευθερία τους, ο καθένας σε διαφορετικές συνθήκες.

Ο κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος, ζει ελεύθερος στην Γερμανία αξιοποιώντας τα όσα ήξερε-και ήταν πάρα πολλά-για την εμπλοκή δεκάδων προσώπων στο σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία της Siemens.

Αντίθετα ο κ. Χρήστος Καραβέλας προτίμησε να φυγοδικήσει στην Λατινική Αμερική, επιλέγοντας την Ουρουγουάη, εκεί όπου φέρεται να κατέληξε και ο κ. Πέτρος Κυριακίδης, πρώην συνεταίρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Τέλος, το ζεύγος Κυριάκος Γριβέας-Αναστασία Βάτσικα κυκλοφορούν από προχτές ελεύθεροι, ωραίοι και πλούσιοι με τα λεφτά των θαλασσοδανείων του Τ.Τ. στο Λονδίνο, μετά την εγγύηση των 50.000 ευρώ που κατέβαλλαν ο καθένας τους, χωρίς καμία δυσκολία.

Δικά τους ήταν άλλωστε;