02 Ιανουαρίου 2014

Ο Σαμαράς θέλει να πάρει τη μπουκιά από το στόμα του Τσίπρα για το Μνημόνιο

Από τον Κάρολο Παπούλια, περνώντας στον Πρωθυπουργό, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υπουργούς της κυβέρνησης, όλοι δηλώνουν με ένα στόμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να εγκαταλείψει το Μνημόνιο και να αναγκάσει την Τρόικα να κάνει τα τελευταία της ταξίδια στην Αθήνα ως τον ερχόμενο Ιούνιο.

Το στοίχημα για τον Αντώνη Σαμαρά είναι εξαιρετικά κρίσιμα ενόψει των ευρωεκλογών του Μαίου: Προκειμένου να μην καταποντιστεί η ΝΔ στις εκλογές ο Πρωθυπουργός πασχίζει να δώσει τέλος στην παραμονή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα και να ρυθμίσει το θέμα του ελληνικού χρέους ώστε να μη χρειαστεί η Ελλάδα νέο Μνημόνιο και νέα μέτρα.

Παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν ότι μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις η κυβέρνηση μπορεί να περάσει αξιοπρεπώς τον κάβο των ευρωεκλογών, αφαιρώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ το βασικό του πολιτικό επιχείρημα που είναι το οριστικό τέλος του Μνημονίου.

Ομοβροντία δηλώσεων εναντίον του Μνημονίου

Οι τελευταίες δηλώσεις σε αυτή την κατεύθυνση ήρθαν σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου ο οποίος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 είπε χαρακτηριστικά:
«Δεν υπάρχει ανάγκη άλλου μνημονίου. Προχωράμε σωστά. Είμαστε εντός του προγράμματός μας. Πετυχαίνουμε τους στόχους μας και τον Απρίλιο θα έχουμε και τη διευθέτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται άλλο μνημόνιο και με τη βούλα» τόνισε ο κ. Κεδίκογλου.

Ηχηρό μήνυμα Παπούλια ότι η Τρόικα τελειώνει

Ο κ. Παπούλιας έκανε το ηχηρότερο μήνυμα στην ίδια κατεύθυνση και ευχήθηκε το 2013 να είναι «η τελευταία χρονιά ύφεσης και τόσο δύσκολης δοκιμασίας για την ελληνική κοινωνία».
«Η θετική προοπτική που ήδη διαφαίνεται, είναι ότι τελειώνει η εποχή της Τρόικας όπως την ξέρουμε και μεταβαίνουμε σε μια κατάσταση αυστηρών ελέγχων που όμως δεν θα έχουν χαρακτηριστικά εμμονών αλλά θα υπόκεινται σε θεσμικούς ορθολογικούς κανόνες» είπε.

Με αφορμή, δε, την έναρξη των συζητήσεων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ο Κάρολος Παπούλιας επισήμανε ότι «Οι εταίροι μας έχουν αναλάβει τη δέσμευση να συμφωνήσουν στην απομείωση του ελληνικού χρέους» επισημαίνοντας ότι «Πρέπει να σεβαστούν τις ευθύνες τους. Την ηθική τους υποχρέωσή απέναντι στον ελληνικό λαό που αναδέχθηκε εξοντωτικές θυσίες και εξαιτίας δικών τους λαθών, σύμφωνα με δημόσιες παραδοχές που έχουν γίνει εκ μέρους τους».

Βενιζέλος: Για να διώξει ο ΣΥΡΙΖΑ την Τρόικα θα πρέπει να τη βρει εδώ

Τα ίδια έλεγε προ ημερών και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στην προσπάθειά του να «απογυμνώσει» τον ΣΥΡΙΖΑ από τα βασικά αντιπολιτευτικά του επιχειρήματα.
Απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι, «για να διώξει ο κ. Τσίπρας την Τρόικα, θα πρέπει να την βρει εδώ και για να σκίσει το Μνημόνιο, θα πρέπει να υπάρχει Μνημόνιο».

«Αγωνιζόμαστε τέσσερα χρόνια να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του προϋπολογισμού του 2014.

Σαμαράς: Βιώσιμο το χρέος το 2014 - Βγαίνουμε από το Μνημόνιο

Την πέποιθησή του ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί και επισήμως βιώσιμο το 2014 σηματοδοτώντας την απαρχή της εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο εξέφρασε με τον πλέον επίσημο τρόπο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στο μήνυμά του για το νέο έτος.

«Ακόμα το 2014 η Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές, θα αρχίσει να γίνεται μια φυσιολογική χώρα, όπως όλες οι άλλες. Τη νέα χρονιά το ελληνικό χρέος θα ανακηρυχθεί και επίσημα βιώσιμο, χωρίς δηλαδή ανάγκη νέου δανεισμού και χωρίς νέα Μνημόνια.

Τηρήσαμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας και οι εταίροι μας θα τηρήσουν στο ακέραιο τις δικές τους. Το 2014 θα κάνουμε και το μεγάλο βήμα να βγούμε από το Μνημόνιο.

Τώρα απλώς αρχίζει να αχνοφαίνεται το φώς στην άκρη του τούνελ. Στο τέλος του 2014 το φώς αυτό θα το βλέπουν όλοι» είπε ο Πρωθυπουργός.