11 Ιανουαρίου 2014

«Τρέχει» τους υπουργούς η Τρόικα

«Μαραθώνιος» επαφών για να κλείσουν οι εκκρεμότητες - Τι ζητούν οι ελεγκτές για τα «κόκκινα δάνεια» και την ακτοπλοΐα - Ανοιχτό το ζήτημα της έγκρισης του πακέτου των 150 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία - Ακολουθούν συναντήσεις με ΤΧΣ και ΤτΕ, Μητσοτάκη, Αθανασίου και Βρούτση

Νέος γύρος επαφών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την Τρόικα βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Πέμπτης, με στόχο οι δύο πλευρές να συγκλίνουν όσο το δυνατόν περισσότερο, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup, την προσεχή Δευτέρα.

Οι επικεφαλής των ελεγκτών συναντήθηκαν ήδη, νωρίτερα το πρωί, στο υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ασημάκη Παπαγεωργίου και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Ζητούν επίσπευση της ρύθμισης για τα «κόκκινα δάνεια»

Στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφερε ότι η πρώτη συνάντηση του Κωστή Χατζηδάκη με την Τρόικα περιστράφηκε γύρω από τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων» από το 2015 και μετά.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η τρόικα ζητάει να γίνουν όλα νωρίτερα, όσον αφορά στα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται κανονικά, αλλά στην κυβέρνηση θεωρούν ότι αυτό είναι... «mission impossible».

Επιμένουν για πλήρη απελευθέρωση της ακτοπλοΐας

Πηγή του υπουργείου Ναυτιλίας έλεγε ότι η τρόικα επιμένει στην πλήρη απελευθέρωση της ακτοπλοΐας, αλλά o Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τους είπε ότι στη χώρα μας η σύνδεση της άγονης γραμμής είναι δημόσια υπηρεσία και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν επιχείρηση με όρους ελεύθερου ανταγωνισμού, γιατί είναι ακριβού κόστους και μη επικερδής δραστηριότητα.

Ανοιχτό το ζήτημα της έγκρισης του πακέτου των 150 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία

Μετά τη σύσκεψη, δε, της τρόικας με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, πηγή ανέφερε ότι προχωράει η συζήτηση και έχουν δεχτεί τα νομοσχέδια για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και για τις ΑΠΕ, αλλά ανοιχτό παραμένει το θέμα της έγκρισης του πακέτου των 150 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων των Τροϊκανών

Άλλες πηγές ανέφεραν ότι η σύσκεψη της τρόικας με ΤΧΣ και ΤτΕ θα γίνει στο ΥΠΟΙΚ στις 3 το μεσημέρι, χωρίς την παρουσία του διοικητή Γιώργου Προβόπουλου, που επιστρέφει από τη Φρανκφούρτη.

Στις 6 το απόγευμα, η Τρόικα θα συναντηθεί με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου.

Τι θα συζητηθεί στη συνάντηση με Βρούτση

Η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, μεταφέρθηκε για τις 8 το βράδυ.

Βασικό θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι αυτό των ομαδικών απολύσεων, καθώς η Τρόικα επιμένει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ενώ η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι μετά την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, με ομοφωνία των κοινωνικών εταίρων, το θέμα μπορεί να διευθετηθεί χωρίς νομοθετική παρέμβαση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά την προηγούμενη συνάντηση η Τρόικα είχε ζητήσει περισσότερα στοιχεία για το θέμα αυτό.

Στη συνάντηση αναμένεται να τεθεί επίσης και το ζήτημα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες.

«Αγκάθι» οι τράπεζες - Σημάδια σύγκλισης για τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ

Ακανθώδες παραμένει το ζήτημα των τραπεζών, όπου η διαφωνία εντοπίζεται κυρίως με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, ο οποίος θεωρεί ότι για τις εγχώριες τράπεζες επαρκούν λίγοι μήνες (λιγότερο από ένα εξάμηνο) για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους.

Εκτός των τραπεζών, ανοιχτά παραμένουν σχεδόν όλα τα υπόλοιπα θέματα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και για το λόγο αυτό μεταβαίνουν σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών για συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών σχεδόν όλοι οι υπουργοί, που εμπλέκονται στις συνομιλίες και την κατάρτιση του κειμένου του επικαιροποιημένου Μνημονίου.

Η επικαιροποίηση του Μνημονίου ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν επί μακρόν και στη χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη Στουρνάρα - Τρόικας.

Σημάδια σύγκλισης υπάρχουν για τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Η ελληνική πλευρά επιζητεί να καταθέσει στη Βουλή έως τις 15 Μαΐου το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2015-2018.

Κωστής Πλάντζος
protothema.gr