03 Ιανουαρίου 2014

Η διεθνής καριέρα του Στουρνάρα

Η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για διαφήμιση της Ελλάδας, καθώς ευρωπαίοι αξιωματούχοι και όχι μόνο θα πηγαινοέρχονται στην Αθήνα.

Για κάποιους όμως, όπως αναφέρει ο “Μικροπολιτικός”, δεν θα είναι ιδιαίτερα ευχάριστη υπόθεση.
Όπως για παράδειγμα, για τον Γιάννη Στουρνάρα, κι αυτό γιατί θα πρέπει τη μία ημέρα να διαπραγματεύεται με την τρόικα και την επόμενη να προεδρεύει στο Ecofin. Προφανώς λοιπόν δεν θα είναι πολύ ωραίο να υπάρχει εμπλοκή με την τρόικα και την ίδια ώρα ο Στουρνάρας να προεδρεύει των συναντήσεων με τους ευρωπαίους ομολόγους του. Και δεν είναι μόνο αυτό.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει μπροστά του και μια δύσκολη διαπραγμάτευση με το Ευρωκοινοβούλιο για την τραπεζική ένωση. Σημειώνω ότι οι «τρίλογοι» (διαπραγμάτευση για συμφωνία ανάμεσα στο Συμβούλιο Υπουργών, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο) προβλέπονται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Ομως όπως διαφαίνεται ουδείς από το Ευρωκοινοβούλιο θα δεχθεί ασμένως τη συμφωνία, πολύ περισσότερο ενόψει των Ευρωεκλογών.

Κοινώς, κάθε ομάδα θα επιχειρήσει να κάνει το δικό της πολιτικό παιχνίδι, στο πλαίσιο του οποίου δεν αποκλείεται να ακουστούν και «γαλλικά» για την Ελλάδα. Από την άλλη υπάρχουν και τα ευχάριστα. Ως προεδρεύων του Ecofin ο Στουρνάρας θα συμμετάσχει στις συνόδους του G20.

Εξού και τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζει βαλίτσες για το Σίδνεϊ, όπου θα συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών των G20. Στο ίδιο πλαίσιο, την άνοιξη θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες.