28 Ιανουαρίου 2014

Διαβάστε για να σας περάσει η φαγούρα: Ύμνος ΓΑΠ υπέρ των φτωχών και των αδυνάτων σε άρθρο του στο CNBC

Ύμνος υπέρ των φτωχών και των αδυνάτων... - Η ανισότητα θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία - Άρθρο του Γ. Παπανδρέου στο CNBC
Η ανισότητα θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία, υποστηρίζει σε άρθρο του στο πρακτορείο CNBC ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

"Η εμπειρία μου ως πρωθυπουργός - όταν η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα - με έκανε να πιστεύω πως όλα όσα βιώνει σήμερα η παγκόσμια οικονομία αποτελούν συμπτώματα ενός βαθύτερου προβλήματος, το οποίο δεν έχουμε ακόμη το θάρρος να αντιμετωπίσουμε. Αυτό είναι η ανισότητα", υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου στο εν λόγω άρθρο του.
Όπως προσθέτει "τα τελευταία τρία χρόνια, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το κέντρο του καπιταλισμού, έθεσε την άνιση κατανομή εισοδήματος ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία".

Ο κ. Παπανδρέου αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ισχυρές δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου, "δεσμεύσεις αναγκαίες και καλοδεχούμενες", αλλά, όπως προειδοποιεί, "ακόμη κινούμαστε προς τη λάθος κατεύθυνση".

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, οι πολιτικές που ασκούν σήμερα οι ανά τον κόσμο ηγέτες, μπορεί να έχουν στόχο την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, ωστόσο αυτό που έχουν καταφέρει είναι να διευρύνουν το χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών.

"Σήμερα, οι 85 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου ελέγχουν πλούτο ισάξιο με εκείνον που βρίσκεται στα χέρια των φτωχώτερων 3,5 δισ. Στην Ελλάδα, υπάρχουν 505 πλούσιοι, την ώρα που το ένα τρίτο των πολιτών απειλείται από τη φτώχεια", επισημαίνει στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου.

"Η κατάσταση είναι μη βιώσιμη ηθικά, οικονομικά και πολιτικά. Η κατάσταση απαιτεί θεμελιώδεις αλλαγές σε ό,τι αφορά στον τρόπο αποτίμησης της οικονομικής προόδου, καθώς και στον ορισμό της ανάκαμψης", προσθέτει.

"Το κόστος της ανισότητας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα δεν απειλεί μόνο τις εθνικές οικονομίες. Σε κίνδυνο τίθεται η ίδια η κοινωνική συνοχή...", διαμηνύει ο πρώην πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr