09 Ιανουαρίου 2014

O Juncker αντίπαλος του… Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν;

Πολιτικός παροξυσμός επικρατεί στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο αναζητά τον υποψήφιο του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενόψει και των ευρωπαϊκών εκλογών του Μαΐου.
Μεταξύ των πιθανών διεκδικητών, έθεσε εαυτόν ο πρώην Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλής του Eurogroup, J.C. Juncker.

Ειδικότερα, ο 59χρονος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της πατρίδας του, κατέστησε πιθανό το ενδεχόμενο να προταθεί ως υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν εκ μέρους του ΕΛΚ.

Σημειώνεται πως ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν θα εκλεχθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, η σύνθεση του οποίου θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου.

Με το ΕΛΚ να συνιστά τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της Ε.Ε., ο νέος πρόεδρος κατά πάσα πιθανότητα θα προέρχεται από τον κεντροδεξιό συνασπισμό.

Έτερα ονόματα που ακούγονται για την υποψηφιότητα του ΕΛΚ είναι ο M. Barnier, ο E. Kenny, ο οποίος αποτελεί και προσωπική επιλογή της Angela Merkel, και ο J. Katainen.

Υπενθυμίζεται πως εκ μέρους των Σοσιαλδημοκρατών, υποψήφιος θα είναι ο Martin Schulz ενώ εκ μέρους της Αριστεράς ο Aλέξης Τσίπρας.

www.bankingnews.gr