06 Φεβρουαρίου 2014

Κόμμα μπουρδ@λο η ΝΔ: Επί μήνες δεν αποφάσιζε για υποψήφιο στη Μακεδονία και ξαφνικά έχει 2-Στον Παπαμιμίκο χρεώνει το μπάχαλο ο Ιωαννίδης

«Μαλλιά κουβάρια» στη ΝΔ για τις υποψηφιότητες σε Δήμο Θεσσαλονίκης και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο… κακός χαμός που έγινε και συνεχίζει να γίνεται παρασκηνιακά για τους υποψηφίους που θα στηρίξει το κόμμα στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, μέχρι στιγμής είχε ως αποτέλεσμα να εκδώσει επίσημη «Δήλωση Υποψηφιότητας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» ο Απόστολος Τζιτζικώστας και να είναι στα… όπλα όλος ο κομματικός μηχανισμός από χτες.

Οι φήμες ήθελαν τις τελευταίες δυο μέρες να ασκείται πίεση στον περιφερειάρχη να μην ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του για τη διεκδίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά να είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Κεντρικά μάλιστα η ΝΔ φέρεται να δίνει… τελεσίγραφο στον κ. Τζιτζικώστα, ενώ οι διαρροές από διάφορες πηγές ήθελαν τον «εκλεκτό» για το Δήμο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Ιωαννίδη, να αρνείται την κάθοδό του απέναντι στο δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, αλλά να αφήνει ανοιχτό το… παράθυρο για να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στον κ. Τζιτζικώστα διαμηνύθηκε ότι το κόμμα θα δώσει την υποστήριξή του σε άλλον υποψήφιο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένα απίστευτο παρασκήνιο, το οποίο συνεχίζεται ακόμη και αυτή την ώρα τόσο σε Αθήνα, όσο και σε Θεσσαλονίκη.

Τις τελευταίες ημέρες επικρατούσε έντονη φημολογία πως από την Συγγρού πίεσαν τον κ. Τζιτζικώστα να μην ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, καθώς προέκρινε για τη θέση αυτή τον πρώην υπουργό, Γιάννη Ιωαννίδη.

«Ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν είναι εκλεγμένος περιφερειάρχης αλλά διορισμένος» σχολίαζαν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχουν προηγηθεί συζητήσεις μεταξύ ΝΔ και Τζιτζικώστα αλλά ο τελευταίος αποφάσισε να γίνει αντάρτης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γραμματέας του κόμματος, Θανάσης Μπούρας, τον κάλεσε να μην ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, ενώ από τη Συγγρού του πρότειναν να διεκδικήσει τον Δήμο της Θεσσαλονίκης. Για λόγους οι οποίοι είναι άγνωστοι προς το παρό, ο Απόστολος Τζιτζικώστας αρνήθηκε την πρόταση.

Πηγές θέλουν τον κομματικό μηχανισμό να έχει στα χέρια του δημοσκοπήσεις, στις οποίες ο κ. Τζιτζικώστας κερδίζει τόσο το Δήμο Θεσσαλονίκης, όσο και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στη ΝΔ φαίνεται ότι θεωρούν πως την Περιφέρεια μπορούν να την κερδίσουν και με άλλο υποψήφιο, πλην όμως «αγκάθι» παραμένει ο Δήμος. Έτσι, υψηλόβαθμα κεντρικά στελέχη της ΝΔ επικοινώνησαν με τον τοπικό μηχανισμό και δήλωσαν ότι «μόνο ο Απόστολος μπορεί να κερδίσει το Δήμο και θα πρέπει να κατεβεί υποψήφιος εκεί».

Τα νέα διέρρευσαν γρήγορα και σήμερα από το πρωί το συγκεκριμένο ζήτημα (με συγκεχυμένες και αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες όμως, καθώς στο παρασκήνιο παίζονται και προσωπικά και πολιτικά και τοπικιστικά συμφέροντα) αποτελεί το μείζον θέμα συζήτησης σε όλα τα πολιτικά πηγαδάκια στη Θεσσαλονίκη, ενώ μια πληροφορία –την οποία δε στάθηκε δυνατό να διασταυρωθεί- θέλει τα στελέχη των Αθηνών που έχουν αναλάβει την προεκλογική προετοιμασία της ΝΔ να είναι σε διαρκείς συσκέψεις και να έχουν καλέσει και αρκετά στελέχη της Θεσσαλονίκης να παραστούν.

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, προκλήθηκε αναστάτωση ειδικά στους περιφερειακούς συμβούλους της παράταξης Τζιτζικώστα, πολλοί από τους οποίους έραβαν… κοστούμια υποψηφίων.

Πληροφορίες θέλουν τον περιφερειάρχη να απάντησε στα κεντρικά κομματικά στελέχη ότι ανεξάρτητα αν θα στηρίξουν κάποιον άλλο για περιφερειάρχη, ο ίδιος είναι αποφασισμένος να είναι υποψήφιος και ξεκαθάρισε για πολλοστή φορά ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Το μεσημέρι πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, συνεδρίασε η ομάδα της πλειοψηφίας και συζητήθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι στο σύνολό τους δήλωσαν στον κ. Τζιτζικώστα ότι θέλουν τον ίδιο επικεφαλής της παράταξης για την Περιφέρεια και ότι «δε δέχονται να τους επιβάλει η Αθήνα επικεφαλής χωρίς καν να τους έχει ρωτήσει».

Στην ομάδα τα πνεύματα οξύνθηκαν και ακούστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, βαριές εκφράσεις ενάντια στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ, όμως η οργή… μαζεύτηκε και τελικά οι περιφερειακοί σύμβουλοι μάζεψαν αυτοβούλως τις υπογραφές τους και τις παρέδωσαν στον κ. Τζιτζικώστα, ώστε να στείλει το μήνυμα στα κεντρικά.

Παρών στη διαδικασία της συγκέντρωσης των υπογραφών των περιφερειακών συμβούλων ήταν και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, Μηνάς Σαμαντζίδης, ο οποίος απάντησε σε περιφερειακούς συμβούλους ότι όσα συνέβησαν με την υποψηφιότητα Ιωαννίδη ήταν σε κεντρικό επίπεδο και ότι ο ίδιος δεν είχε καμιά εμπλοκή. Περιφερειακοί σύμβουλοι μάλιστα έκαναν λόγο για "επιχείρηση πολιτικού θανάτου" του περιφερειάρχη, ενώ δεν έλειψαν και ορισμένοι που συγκινήθηκαν και πήγαιναν με δάκρυα να βάλουν την υπογραφή στήριξής τους.

Μετά και αυτές τις εξελίξεις, ο κ. Τζιτζικώστας προχώρησε στην ανακοίνωση με τίτλο: «Δήλωση Υποψηφιότητας Απόστολου Τζιτζικώστα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».

Στη δήλωσή του ο περιφερειάρχης αναφέρεται στον απολογισμό της διοίκησής του, στους στόχους που πέτυχε και σε τρεις προκλήσεις: Εδραίωση περιφερειακής διοίκησης, πλήρη απορρόφηση του ΕΣΠΑ και ολοκλήρωση των έργων του και σχέδιο αξιοποίησης των κονδυλίων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020. Αναφορά γίνεται στα προβλήματα της ανεργίας και της ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, που αποτελούν προτεραιότητες για την επόμενη θητεία στην Περιφέρεια, όπως και τη δέσμευσή του ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι η πρώτη που θα βγει από την κρίση».

«Καταθέτω σήμερα και επίσημα την υποψηφιότητά μου για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με το συνδυασμό: ‘Αλληλεγγύη: Σύγχρονη Ανθρώπινη Μακεδονία’», τονίζει ο κ. Τζιτζικώστας. Κάνει επίσης λόγο για καθαρά αυτοδιοικητική κίνηση, που «τους θέλει όλους κοντά της»…

Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής, σε δηλώσεις του για το θέμα ανέφερε: «Ο κομματικός μηχανισμός και η ηγεσία του στις εκλογές της αυτοδιοίκησης είπαν ότι δε θα ανακοινώσουν χρίσματα. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι ο περιφερειάρχης και έχει όλη την παράταξη μαζί του, οπότε δικαιούται και θα είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην είναι υποψήφιος. Δε νομίζω ότι από τη ΝΔ θα προβούν σε ανακοίνωση άλλου υποψηφίου».

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης που τελικά έβαλαν την υπογραφή τους για να στηρίξουν την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα είναι 46 από τους 50 της ομάδας. Οι τέσσερις έτσι κι αλλιώς θεωρούνται είτε εκτός ομάδας, είτε δε θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες περιφερειακές εκλογές.

Και μέσα σε όλα αυτά ήρθε και η δήλωση του Παναγιώτη Ψωμιάδη: «Μάγος δεν ήμουν, αλλά πριν ένα χρόνο είχα προβλέψει τα σημερινά γεγονότα και είχα χτυπήσει έγκαιρα το καμπανάκι. Δυστυχώς τότε με αγνόησαν. Σήμερα ως Αρχηγός της Παράταξης Δύναμη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, της Παράταξης του 52,5% στις εκλογές του 2010, καλώ όλους τους περιφερειακούς συμβούλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να επιδείξουν σύνεση, ψυχραιμία και ομοψυχία, να συνεχίσουν ενωμένοι το έργο που ξεκινήσαμε μαζί, απερίσπαστοι απ’ όσα ακούγονται και γράφονται ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Πάνω απ’ όλα η Πατρίδα μας, η κεντρική Μακεδονία, πάνω απ’ όλα το συμφέρον των πολιτών. Όλα τα άλλα εξυπηρετούν σκοπιμότητες».

Ο Ιωαννίδης χρεώνει το μπάχαλο στον Παπαμιμίκο

Ο κ. Ιωαννίδης στρέφει τα πυρά του εναντίον του γραμματέα της ΝΔ κ. Ανδρέα Παπαμιμίκου. Μόλις πριν από μερικές ημέρες πήγε μάλιστα στη Συγγρού και είχε έντονο διαπληκτισμό με τον κ. Γραμματέα του κόμματος -λένε ότι οι φωνές τους ακούγονταν στους διαδρόμους.

Θεωρεί ότι η εμπλοκή δημιουργήθηκε από κακό χειρισμό του κ. Παπαμιμίκου ο οποίος για δικούς του λόγους ήθελε τον κ. Τζιτζικώστα για την περιφέρεια ενώ δεν προωθούσε την διική του υποψηφιότητα για τον Δήμο.